Logga in

”Elektrikerna missar att spänningsnivån är 760 i stället för 400”

Publicerad
12 jun 2023, 05:31
| Uppdaterad
9 jun 2023

Ferroamp startar en ny utbildning om likströmsteknik. Oskar Sönnergren, projektledare för Ferroamp Academy, berättar varför den behövs.

Varför behövs den här utbildningen?

– Vi har ett uppdrag som produkttillverkare att utbilda så att installationerna blir säkra. Installation av solceller och energilager med vår växelriktare är lite annorlunda jämfört med resten av marknaden. Vi har ett lokalt likströmsnät, ett mikronät, i fastigheterna, och det innebär en del skillnader. Dessutom kan Ferroamps system jämna ut strömmen genom fasbalansering och det är ofta en nyhet för installatören. 

Har du koll på detta?
8 saker du behöver veta om likström

Han har gått all-in:
Därför har Krister likström i villan

Vad är det som är annorlunda med era produkter jämfört med andra på solcellsmarknaden?

– Det är framför allt hur vi arbetar med likström. Elektriker är framför allt utbildade inom växelström. Men i likström är det två faser, inte tre, och vi har en annan spänningsnivå, 760 i stället för 400. Det är annan kabeldragning och annat spänningsfall att tänka på.

Vad finns det för fördelar med likström?

– Likströmsnät är mer flexibelt, det går att decentralisera kraftproduktionen och styra apparaterna på ett helt annat sätt. Vi har ett enhetligt system i stället för flera olika apparater och likströmsnätet ger möjligheter att ladda i och ur solel rakt ner i batterierna utan att ta omvägen via växelström.

”Sen trycker vi naturligtvis på säkerhetsaspekten och annat runt själva likströmskonceptet och -installationen.”

Vad är det elektrikerna behöver lära sig?

– Hur de ska tänka kring det hela. Det handlar om beräkningar, spänningsfall, vilken typ av kablage, om man kan förlänga kablarna på samma sätt, när det behövs speciella typer av kablar. Sen trycker vi naturligtvis på säkerhetsaspekten och annat runt själva likströmskonceptet och -installationen. 

Hur funkar utbildningen?

– Den är helt digital, du kan hoppa på när du vill. Logga in och få tillgång till video, text, quiz och animationer. Just nu är utbildningen gratis. Parallellt har vi liveutbildningar i Teams och på plats runt om i Sverige. 

Vad ser ni för fel som elektrikerna gör i dag?

– Det största är att de missar att spänningsnivån är 760 i stället för 400 och då är det ett annat sätt att jobba. De är vana vid tre faser, jord och nolla. I utbildningen får de till exempel lära sig att jobba med andra siffror och med annan färg på kablage.