Logga in

Blixts snabba smartbrytare prisad – igen

Publicerad
10 apr 2019, 12:45

Den blixtsnabba dvärgbrytaren från Stockholm kammar hem ytterligare ett pris. Innovationen inte bara bryter snabbt – den kan göra hemmet smart också.

Stockholmsföretaget Blixt Tech vann på tisdagen sin kategori i den internationella tävlingen Startup Energy Transition i Berlin.

Läs mer: En och en halv elcentral blir sågad

Företaget utvecklar en digital strömbrytare som kan ersätta dagens mekaniska mikrobrytare i elcentralerna. Den kan inte bara bryta snabbt utan även mäta och styra strömmen, vilket kan användas för olika smarta hem-funktioner.

– Vi vill styra alla eldrivna prylar i hemmet från ett enda ställe; elskåpet, sade Trued Holmquist, vd och medgrundare på Blixt Tech, när Elinstallatören intervjuade honom 2017 när bolaget fortfarande hette Manetos.

Läs mer om hur tekniken fungerar här.

Den internationella tävlingen Startup Energy Transition lyfter fram innovationer som påskyndar och möjliggör omställningen till ett hållbart energisystem. Tre svenska företag tog sig till final  i varsin kategori på Startup Energy Transition. Den kategori Blixt Tech vann i heter Energieffektivitet, Smarta enheter och lagring. 

I slutet av mars vann Blixt en annan utmärkelse. Då korades företaget till årets innovation på Inission Innovation Award på Elektronikmässan i Göteborg.

Läs mer: ”Alla elektriker” vet väl att fasskenan ska monteras på ovansidan…?