Logga in

Pengar och livskvalitet lockar polska elektriker till Sverige

Publicerad
27 feb 2019, 08:36

Fler byggjobbare än någonsin kom till Sverige 2018, majoriteten från Polen. Lönen och möjligheterna lockar EU-medborgare hit. Men, hur är det att jobba i Sverige som polack? Vi snackade med elkonsulten Robert Okrojek som bott här i femton år.

I Polen skulle ingen privatkund gå med på att få synliga ledningar dragna genom vardagsrummet. EKLQ finns inte att köpa och kablarna dras inte i rör i väggen utan ligger inspacklade. Färre synliga elledningar kan förstås vara snyggt, men den dagen du vill byta något får du riva upp hela väggen. I den frågan har Robert Okrojek blivit mer svensk än polsk.

– Jag har fraktat kilometervis med FK/FQ till Polen.

Robert Okrojek är elkonsult på teknikkonsultbolaget WSP. Han är uppvuxen i Pabianice utanför staden Łódź i Polen men har bott i Sverige femton år och är i dag svensk medborgare. Han drar exemplet om FK/FQ på volley när jag ringer och bokar intervjun om hur det är att jobba i Sverige.

Så många utstationerade jobbade i Sverige förra året

Förra året jobbade 46 000 polacker i Sverige. De utgör 43 procent av de totalt 107 000 utstationerade arbetstagare som jobbade i Sverige under 2018. Siffrorna visar också att två tredjedelar av de utstationerade jobbar i byggbranschen. Men vad lockar Roberts landsmän att komma till Sverige?

– Pengar och livskvalitet, karriär och möjligheter.

Svaret är lika kort som löneskillnanden för elektriker är stor. I Polen är snittlönen för en elektriker 12 469 kronor i månaden. (Källa: Salaryexpert.com).

Det kan jämföras med att en elektriker i Sverige med minst tre års erfarenhet och anställning inom något av Installatörsföretagens medlemsföretag snittar på 34 425 kronor. När Polen gick med i EU 2004 strömmade arbetskraft ut ur landet. Den 15 maj 2004, två veckor efter EU-inträdet åkte Robert åkte till Sverige. Men han tycker att mycket har förändrats sedan dess.

Mer om lön: Debattörer hävdade ”låg” lön för elektriker: Vem har rätt?

 ”Du vet, man nöter in tumregler i skolan, och så kommer man hit och så stämmer de inte”

Robert Okrojek, elkonsult på WSP

Bjarne jobbar i Norge: ”Jag höll på att svälta ihjäl”

– Det är en stor uppoffring att lämna familjen bakom sig. Nu när svenska kronan inte lika stark och Polen har en starkare inhemsk marknad har incitamenten att komma hit försvagats.

– Samtidigt, de som kommer själva, är ofta mycket intresserade av att jobba mycket. De jobbar gärna helger och övertid i jakten på bättre ratio mellan tiden de är borta och pengarna de tjänar.

Bravida vill sänka materialkostnaden genom att handla utomlands

Svenska elinstallationsreglerna är inte unika. Vår standard bygger på internationella överenskommelser. Men trots likheter finns också skillnader som ibland är små och ibland avgörande.

– Det är mest nyanser som skiljer Polen från Sverige. När jag gick i skolan lärde jag mig att fasen i vägguttagen ska sitta till höger. Jag tror faktiskt att det har ändrats i Polen sedan dess. Men du vet, man nöter in sådana tumregler i skolan, och så kommer man hit och så stämmer de inte. Jag fick till exempel lära mig att det inte skulle kunna ligga damm på en strömbrytare när lampan är släckt.

Så lite tjänade Gummifabrikens ”falska företagare”

Han visar på en strömbrytare på väggen, som alltså skulle ha varit släckt åt “andra hållet” i Polen jämfört med Sverige.

– Och X-kopplingen förekommer sällan i Polen. Den har vi fått några bakjobb på när det varit polska eller tyska elektriker som jobbat här. Till slut lär man sig att det är bäst att kontrollera extra. De tror att det är vidarekopplingar i underkant, eftersom den sortens koppling inte används mycket varken i Polen eller i Tyskland.

Brandutredaren: ”Finns många utländska elinstallatörer som är otroligt kunniga, men ofta är standarderna minst sagt annorlunda”

”Jag är väldigt imponerad av den svenska utbildningen. Eleverna har en hög nivå av praktisk kunskap och materialkännedom.”

Robert Okrojek, elkonsult WSP

Första gången vi intervjuade Robert hade precis en annan polsk elinstallatör blivit av med sin svenska behörighet. En jättenyhet i elteknikbranschen eftersom det bara hänt en handfull gånger på flera decennier. Robert och hans kolleger som skulle rätta till felen förvandlade den nybyggda villan i Vallentuna till en schweizerost i jakten på alla elfel. Det handlade om kardeler som inte låg under kontaktytor, om blandning av snabbkopplingar och en rad andra fel som, enligt Robert tydligt var gjorda av någon som inte kunde el. I det fallet rättades den polska elinstallatörens fel av en annan polsk elinstallatör, nämligen Robert Okrojek.

Elstudion om Vallentunavillan där en elinstallatör förlorade sin behörighet

Många av de som kommer till Sverige har elutbildning, men det det är förstås de som inte är elektriker som ändå försöker sig på eljobb som ger upphov till fördomar. Polen har haft en gör-det-själv-tradition som bottnar i Sovjettiden. På den tiden blev inget gjort som man inte gjorde själv.

Robert ser skillnader mellan länderna, vissa till polackernas fördel andra till svenskarnas.

– Jag är väldigt imponerad av den svenska utbildningen. Eleverna har en hög nivå av praktisk kunskap och materialkännedom som kommer ifrån att de får dra ledningar på riktigt i skolan. I Polen använder utbildningen labbutrustning och teori. Här märker jag att eleverna får testa själva och det gör att de inte är helt gröna när de kommer ut på byggena.

En sak han framhåller från det Polska systemet är att alla elyrkespersoner behöver uppdatera sin behörighet i ett prov vart femte år för att visa att de hängt med i förändringar i regelverk och nytt material.

”Uppenbarligen är ett behörighetsbevis inte värt någonting”

Flytten till Sverige gjorde att Robert bestämde sig för att nöta skolbänk igen. Han upptäckte efter en tid i branschen att han skulle behöva en genomgång av material, applicering och arbetsmetodik.

– Elläran är exakt samma i båda länderna. Men för att kunna arbeta självständigt, känna mig trygg och sova gott om natten gick jag ett antal påbyggnadsutbildningar. Det var en otrolig möjlighet som Sverige gav mig. Tack!

Brexit, ökad levnadsstandard och en starkare efterfrågan på byggtjänster i Polen tror Robert Okrojek kommer bidra både till färre polacker utstationerade i Europa men också till högre kunskap hos polska elektriker.

– Hemmapul, oavsett härkomst, räcker inte längre när vi blir mer europeiska. Vi vill också ha smarta hus och  solenergi. Elinstallation är mer komplicerat i dag.

Svårupptäckt fulel stod husägare dyrt