Logga in

”Vi hittade inga företag som höll måttet”

Publicerad
28 mar 2019, 06:00
| Uppdaterad
14 dec 2023

Byggfel och bristande ansvarstagande. Som ombyggnadschef på Svenska Bostäder har Jenny Berglund daglig kontakt med byggare, installatörer och konsulter. Och hon skräder inte orden.

Hur viktiga är installatörerna för er på Svenska Bostäder som har så stort bestånd av hyresrätter?

– Jätteviktiga! De är underentreprenörer till våra entreprenörer och därmed en del av vår vardag, så det är viktigt att de fungerar.

Läs också: “Jag sa till kunden ’ungefär 120 000 kronor’, men nu har vi fakturerat 150 000 kronor”

Kan installatörerna bli era huvudentreprenörer?

– När jag jobbade på Sigtunahem gjorde vi försök, men hittade inga företag som höll måttet. På Svenska Bostäder har vi ramavtal med installatörer för mindre jobb, annars har vi kontrakt med byggare som i sin tur handlar upp installatörer som underentreprenörer. 

Hur bra är byggarna?

– På många bolag är det personberoende. Det är egentligen bara ett bolag, M3 Bygg, som alltid är bra. De släpper inte fram någon att bli platschef som inte håller måttet. Där tar platschefen ansvar för projektet hela vägen in i mål, tar ansvar och skyller inte på underentreprenörer.

Läs också: Arg elinstallatör avregistrerade elfirma – utan ledningens kännedom

– De kan inte bara släppa några anställda på ett bygge och tro att allt löser sig. Om de inte följer upp hur det går för dem finns ju ingen vits med att det är ett större företag.

Vad är det för brister du ser hos byggare och installatörer?

– De klarar till exempel inte att göra en tidplan. Det står ”rörarbeten” genom hela projektet. Är det inte mer specificerat än så vet man inte om de håller tidplanen. Ett annat problem är egenkontroller, som de inte verkar förstå vikten av.

Läs också: ”Om man frågar tio experter om PUS får man lätt tio olika svar”

Varför är det så här, tror du?

– Ett skäl kan vara att cheferna avancerat för snabbt, att de inte fått med sig grundläggande kunskaper om vad det innebär att driva byggprojekt.

Vad kan företagen göra mer för att bli bättre?

– De måste stötta och kontrollera sin egen personal. De kan inte bara släppa några anställda på ett bygge och tro att allt löser sig. Om de inte följer upp hur det går för dem finns ju ingen vits med att det är ett större företag.

Läs mer: Escape Room ska lära gymnasieelever hitta elfel

Hur ser era ombyggnadsbehov och er strategi ut?

– Vi har en femårsplan och ska investera 900 miljoner kronor om året. Då gör vi mest helombyggnader från stomrent hus: tak, fasader, stammar, all el med mera. Bestämmer vi att göra utsida gör vi allt där, även gårdar. Det blir mer effektivt så.

– Det är för mycket fel som vi upptäcker vid besiktningar och under garantitiden. I ett projekt hade rörmokaren missat att koppla ihop rören.

Hur resonerar ni med energibesparande åtgärder?

– Vi gör inte lika mycket som tidigare, för vi märkte att vi inte alltid sparade så mycket energi som vi skulle och det för alltid med sig mycket tilläggsarbeten. Helst installerar vi FTX, det får vi störst kundnöjdhet med.

Se videon med Glenn Hysén: ”Jag gjorde lite fel … allt blev kolsvart, smack sa det”

Hur bra är installatörerna på installationer?

– Det är för mycket fel som vi upptäcker vid besiktningar och under garantitiden. I ett projekt hade rörmokaren missat att koppla ihop rören. Och snickaren satte igen väggen så avloppet åkte rakt ut inne i väggen. Vid ett annat projekt var det för stora hål i gipsen för eluttagen så de inte hade något att fästa i. Det var likadant i 60 lägenheter, fyra i varje rum. Bara att göra om.

Krister har likström i villan: ”Jag skulle klara mig bra i Nedsläckt land”

Hur bra är konsulterna?

–  Projekteringen på elsidan är något bättre, men på VVS-sidan är det väldigt dåligt med ansvarskänsla och vi hittar väldigt mycket fel, något vi får lägga mycket tid på.  

Var finns byggbranschen, installationerna och Jenny Berglund om tio år?

– Byggbranschen har förstått att fel kostar pengar och styr projekten bättre. Installationerna styrs mer digitalt och robustare. Jag planerar nog för min yrkesmässiga avveckling då.

FAKTA

Jenny Berglund

Ålder: 50.
Familj: Man och två ­vuxna barn.
Bor: Lägenhet på ­Kungsholmen i Stockholm.
Utbildning: Gymnasieingenjör.
Karriär i korthet: 20 år på JM och Skanska, från utsättare till ­produktionschef, fem år som konsult på Sweco, byggchef på Sigtunahem.
Aktuell: ­Ombyggnadschef på Svenska ­Bostäder.
Vad är det första du gör på morgonen?
– Kokar gröt.
Din senaste hemmafix? 
– Tilläggsisolerade och bytte fönster på stugan i Järvsö.
Vad ligger på nattduksbordet?
— ”Jag är pilgrimen” av Terry Hayes.
Dold talang?
— Jag kan åka ­vattenskidor.
Hur sportar du helst?
— Mycket och hela tiden, mycket skidor utför och längd.