Logga in

“Det får inte bli något strömavbrott under VM”

Publicerad
6 feb 2019, 14:37

Kraft är avgörande för allt som pågår under Alpina skid-VM i Åre. Ett bra VM är bästa skyltfönstret för ett svenskt vinter-OS. Jämtkrafts Urban Persson berättar om 5 förberedelser som ska hålla spänningen på – även om något går fel.

Snökanoner, liftar och belysning – allt under alpina VM i Åre kräver kraft. I samband med tävlingarna har 40 ny elbilsladdare tillkommit, det är tillällig el till tv-kameror med belysning och mycket teknik runt målområdet. Förberedelserna har varit minutiösa och påbörjades av nätägaren Jämtkraft redan i somras. Här är 5 av de största åtgärderna:

1. Färdiga lösningar

”Vårt nät matar till Skistar som har ett eget högspänningsnät och det är stor last vid målområdet. Genom att ta fram planer för eventuella fel som kan uppstå har vi också  kunnat göra färdiga kopplingsdelar för att snabbt kunna åtgärda och mata nätet från ett annat håll.

Skistar har eget högspänningsnät: Johan är den som håller liftarna i gång

2. Mer folk och kontakter

”Vi har en driftledare i centralen som är dedikerad VM-tävlingarna. På plats i Åre har vi två montörer vilket kortar restiden fram till felpunkten. Vi har också direktkontakt med Johssons El i Åre och Skistars personal på elsidan.

Mer om livet som elektriker på Åreskutan: ”Liftarna har högst prioritet”

3. Fordon och material på plats

”Normalt tar det cirka en timme för oss att komma till Åre men med extra trafik och bara en tillfartsväg i form av E14 har vi valt att placera ut en lastbil och en traktor. Dessutom finns extramaterial och reservtransformatorer där. Vi har till och med ett elverk som vi kan flyga ut med helikopter.”

Tillfällig el på Dreamhack: Kräver elkraft som en mindre stad

4. Extra underhåll av nätstationer

“Redan i somras började vi med att göra extra underhåll av våra nätstationer i Åredalen för att minska risken för störningar. Vi har isblästrat alla apparater, isolatorer och transformatorer i nätstationerna för att få bort damm och smuts som kan orsaka krypströmmar som leder till att det blir jordfel eller kortslutningar och i värsta fall strömavbrott i stora delar av Åre.

Mer elnät: De rensar upp efter stormen Alfrida

5. TEV-test

“Det här är en pejling som gör att man upptäcker pågående krypströmmar. Genom att använda den här metoden har vi kunnat hitta felande apparater och byta ut dem i förväg.”