Logga in

”Alla tjänar på att ta tillvara kompetensen som finns i landet”

Publicerad
5 feb 2019, 06:00

Under åtta månader sökte den syriske elektrikern jobb i Mälardalen utan framgång. Han höll på att ge upp när han fick napp hos ett bemanningsföretag i Örebro. Fler borde ta tillvara den kompetens som finns i landet, menar företagets vd.

För några månader sedan svarade elektrikern Salan Kesho, tidigare flykting från Syrien, på en jobbannons från bemanningsföretaget VMP Group i Örebro. Han hade då sökt arbete som elektriker i Sverige i åtta månader utan att få napp.

”Det jag tycker är bra i Sverige är att det finns regler som alla måste följa. Det är bra för säkerheten.”

Salan Kesho, elektriker

Läs mer: Hassan gör comeback som elektriker

Trots godkänd utbildning i svenska (SFI), kompletterande elteknisk utbildning och godkänd validering av EUU (Elbranschens Utvecklings & Utbildningscenter) var det svårt att få jobb som elektriker. I stället arbetade Salan Kesho med att sortera paket och hade anmält sig till en utbildning för att bli grävmaskinist.

– Men jag ville helst jobba som elektriker. Jag har gjort det i tio år i Syrien och tycker mycket om det jobbet, säger Salan Kesho.

Läs mer: ”Det blev en oro, är jag inte välkommen?”

Ansökan till VMP Group öppnade möjligheten att uppfylla drömmen. Företaget har hjälpt Salan Kesho och flera andra personer med utländsk bakgrund att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

– Många som kommer från Syrien är mycket kvalificerade, men hamnar lätt mellan stolarna här. De vet kanske inte riktigt vad som krävs och har inget kontaktnät. Det är det vi kan hjälpa till med, säger Stefan Hideblad, regionchef Örebro hos VMP Group. 

”Alla tjänar på att ta tillvara den kompetens som finns i landet – samhället, individen och företagen.” 

Henrik Nilsson, vd VMP Group

Efter tre månaders arbete hos en av VMP Groups kunder har nu Salan Kesho fått sitt eftertraktade ECY-certifikat. Han är uthyrd till Assemblin i Västerås och arbetar bland annat med att installera brandlarm, dra kabel och felsöka. Företaget har nyligen tagit in ytterligare en person med liknande bakgrund via VMP Group.

Läs mer: Brist på praktik hindrar blivande elektriker

– Det jag tycker är bra i Sverige är att det finns regler som alla måste följa. Det är bra för säkerheten. I Syrien jobbade vi mer som vi ville, säger Salan Kesho som kom till Sverige i augusti 2015 och har permanent uppehållstillstånd här.

Stefan Hideblad och vd Henrik Nilsson berättar att det är stor efterfrågan på elektriker och att VMP Group regelbundet behöver anställa nya personer. De som är duktiga blir efter ett tag ofta anställda på företagen de är uthyrda till.

– Samtidigt har vi sett att det finns många som är eltekniskt validerade, men alldeles för få kommer ut snabbt i arbete. Det behövs någon som stöttar kandidaterna så att de får jobb, säger Henrik Nilsson, vd för VMP Group.

Läs mer: Nytt spår för vuxna till elektrikeryrket

Han tror att tröskeln eventuellt kan vara lägre att få jobb via ett bemanningsföretag. Där finns erfarenheten av att ta tillvara kompetens och ansvaret att jobbet blir väl utfört ligger hos uthyraren.

– Alla tjänar på att ta tillvara den kompetens som finns i landet – samhället, individen och företagen, säger Henrik Nilsson.

Hans råd till arbetsgivare som söker folk är att lägga lite extra tid i början på att stötta individerna. Det vinner man på i längden. I många fall ger också arbetsförmedlingen nystartsstöd i upp till två år till den som anställer en nyanländ elektriker.

Läs mer: Kompetensbristen värre nu än i början av året

Cheferna på VMP Group tycker att systemet med kompletterande utbildning och ECY-certifiering fungerar bra. Arbetsgivare kan känna sig trygga i att anställa personer som är validerade. Godkänd SFI D ingår i valideringen.

Tipset till de som söker jobb är att vända sig till större elföretag där det finns möjligheter att lägga lite extra tid på introduktion. Och att inte ge upp.

Läs mer: ”Jag tycker det vore bättre att jobba på lördagarna också