Logga in

Reservledningen ur bruk under strömavbrottet i Växjö

Publicerad
10 okt 2018, 15:47

36 000 kunder blev utan ström när ett fel inträffade på 130 kV-ledningen mellan Alvesta och Lessebo samtidigt som planerat underhåll pågick på reservledningen.

Ett fel på Eon:s 130 kV-matning mellan Alvesta och Lessebo inträffade vid 12-tiden på onsdagen och berörde hela Växjö. Totalt 36 000 av kommunala elbolaget Veab:s kunder blev strömlösa. Felet på ledningen inträffade samtidigt som ett planerat underhåll på en reservledning till den ordinarie matningen.

”Det handlar om en luftledning, det är bara 100 meter närmast stationen som den går under jord och det har vi kollat. Den är helt säkert inte avgrävd.”

Johan Aspegren, presschef Eon.

Explosion i Karlstad: ”Det flög porslinsbitar runt om i ställverket”

– Det är inte varje år det händer, säger Eons presschef Johan Aspegren.

Eon satte direkt i gång med att återställa reservledningen. Vid 13.55 kunde Eon börja mata till Veab igen.

Luftledningen började felsökas med helikopter under onsdagen, och hela ledningen är nu genomflugen.

– Vi har rent optiskt tittat igenom alla tre stationer på vägen, men ännu inte hittat något fel, säger Johan Aspegren när Elinstallatören pratar med honom igen på tordagsmorgonen.

Han berättar att ibland kan det uppstå övergående fel som aldrig hittas.

– Vi ska inte säga ännu gällande detta fall eftersom vi fortsätter att leta, men det kan hända.

Veab:s affärsområdeschef Mats Lundin berättar att avbrottet indirekt också slog mot fjärrvärmen och fjärrkylan eftersom det behövs el för den.

Läs mer: ”Skräm inte upp mina montörer”

Mats Lundin.– För lasarettet blev det inget problem, de har egen reservkraft. Dit levererar vi fjärrkyla, men eftersom de har egen kraft så ska allt ha fungerat på. Men många andra kunder drabbades, men nu är det inte kallt direkt.  

Smålandsposten skrev att det var en avgrävd ledning?

– Jag vet inte vart det kom ifrån. Det handlar om en luftledning, det är bara 100 meter närmast stationen som den går under jord och det har vi kollat. Den är helt säkert inte avgrävd, säger Eons Johan Aspegren.

Växjö: Grön stad med laddproblem