Logga in

Börja ta riskerna med el på allvar!

Publicerad
4 okt 2018, 09:46

Jag har själv ramlat ner på ett bygge när jag ”skulle bara”. Svullnaden och röntgenplåtarna gav tydliga besked – jag behövde aldrig övertyga någon för att bli trodd. Med el är det något annat.

Ett stort arbetsmiljöproblem är när arbetarna själva utsätter sig för risker. Ofta med ett ”ska bara”. Det slarvas med säkerhetsselar, hörselskydd, hjälmar, ställningar, skyddskläder, räcken, med mera.

Läsarna reagerar: ”Då frågade jag varför man installerar jordfelsbrytare”

Jag vet, jag har själv ramlat ner på ett bygge när jag ”skulle bara” och inte orkade hämta rullställningen med räcken utan nöjde mig med en ranglig stege. Mitt misstag gjorde ont och bar raka vägen till akuten. Svullnaden och senare röntgenplåtarna gav tydliga besked – jag behövde aldrig övertyga någon för att bli trodd om mina problem.

Överläkare på Sahlgrensak: ”Inte bra om elektriker känner sig förminskade”

”Det kan slarvigt kallas ”att få en stöt”, det kan talas om hushållsel och det kan förminskas. Men strömgenomgång, som det är mer korrekt att kalla det, kan vara farligt och ge bestående men.”

Fredrik Karlsson, Chefredaktör Elinstallatören.

Med el är det något annat. El är farligt, ändå måste elektriker själva propsa på att få rätt hjälp av sjukvården. I Elinstallatören nummer 9 handlar huvudartikeln om flera fall där sjukvården givit felaktiga besked.

Det kan slarvigt kallas ”att få en stöt”, det kan talas om hushållsel och det kan förminskas. Men strömgenomgång, som det är mer korrekt att kalla det, kan vara farligt och ge bestående men. Misstänker man att strömmen har gått genom bålen är det akuten som gäller och det behövs ordentliga undersökningar.

Till och med bland läkare florerar andra uppfattningar än att man ska till sjukhus men det finns riktlinjer inom vården för hur strömgenomgång ska behandlas. Experten Anna Blomkvist uttalar sig om vad som gäller och läs också faktaruta som kan hjälpa den som funderar om när det är läge att söka vård.

Tills alla i vården har hajat faran behöver ni elektriker som råkar ut för en olycka stå på er. Kräv de kontroller som vården säger krävs.(länk till Internetmedcin, sjukvårdens eget referensmaterial i ämnet).

Läs mer: Därför uppstår skador långt efter elolyckor