Logga in

TV4-läkaren står vid sitt ord: ”Åk inte in”

Publicerad
24 sep 2018, 08:38

En som har bidragit till den spridda uppfattningen – om att elen i vägguttaget i svenska hem skulle vara av en speciell och ofarlig sort – är överläkare Mikael Sandström.

Han pratade om ”hushållsström” i TV4 Nyhetsmorgon den 24 december 2013. Programledaren frågar först vad som kan hända om man råkar klippa av en sladd. Jo, det är något tv-doktorn själv har erfarenhet av. Han berättar att ”tummen gick i 50 Hz” när han klippte av en förlängningssladd som behövde fixas. Sedan tonar han ner riskerna med ”hushållsström”.

Elinstallatörens granskar: Den (o)farliga hushållselen

– Vi har ibland patienter på akuten som söker ”ja, jag fick ström i mig för ett par timmar sen”. Åk inte in, man behöver inte, säger Mikael Sandström.

Han förklarar att ”de skador som uppstår, uppstår när strömmen kommer”, kanske för att någon ramlar ner från en stege. I övrigt behöver man bara åka till akuten om man är medvetslös, medvetandepåverkad eller har tidigare hjärtproblem.

Läs mer: Julia, 10, drabbades av strömgenomgång – nekades ambulans

– Vi har ibland patienter på akuten som söker ”ja, jag fick ström i mig för ett par timmar sen”. Åk inte in, man behöver inte.

Mikael Sandström i Nyhetsmorgon julen 2013

Sveriges främsta expert på strömgenomgång om TV4-läkarens uttalande: ”Det är helt fel”

– Hushållsström ska behandlas med respekt ändå. Men har man klarat sig behöver man inte åka in till akuten, avslutar doktorn.

Läs mer: Överläkaren anser att det inte finns några banala elolyckor

Inslaget finns kvar på tv4.se, och än i dag delas det flitigt av elektriker i sammanhang då farorna med ”hushållsel” förminskas. Så hur kommenterar Mikael Sandström inslaget i dag?

– Det har snart gått fem år, jag kommer faktiskt inte ihåg om jag fick några reaktioner. Men jag har jobbat med intensivvård i 32 år och aldrig lagt in en patient som fått hushållsström i sig. Om man ramlar och slår sig när man får ström i sig kan man behöva söka vård för skadorna man får av fallet. Annars är risken mycket, mycket, mycket liten, säger Mikael Sandström.

Läs mer: Därför uppstår skador långt efter elolyckor

– Det har snart gått fem år, jag kommer faktiskt inte ihåg om jag fick några reaktioner. Men jag har jobbat med intensivvård i 32 år och aldrig lagt in en patient som fått hushållsström i sig.

Mikael Sandström till Elinstallatören, september 2018

Står du fast vid att man inte ska åka till akuten efter en elolycka med ”hushållsström”?

– Min principiella ståndpunkt är att om du är hjärtfrisk och mår bra tio minuter efter händelsen behöver du inte söka vård. Då kan vi undvika många onödiga besök. Samtidigt vill jag inte trivialisera, om du mår dåligt ska du åka in, säger Mikael Sandström.

Läs mer – överläkaren som är på de drabbades sida: ”Jag förstod att det inte var psykologiska besvär”

Enligt det svenska vårdprogrammet ska man omedelbart till sjukhus efter en lågspänningsolycka med strömgenomgång genom bålen. Hur ser du på det?

– Om strömmen har passerat hjärtat och man mår dåligt, då ska man söka. Men annars kvarstår min rekommendation: Åk inte in om det rör sig om hushållsström och du mår bra efter tio minuter, säger Mikael Sandström.

Läsarna berättar: ”Då frågade jag varför man installerar jordfelsbrytare”