Logga in

”Alltid på samma ställe i mätaren det fräser till”

Publicerad
17 sep 2018, 16:25

En utbränd elmätare som orsakat kortslutning engagerar i Facebook-gruppen Elfel. Kommentarerna vittnar om att det är ett vanligt problem.

På småtimmarna en helt vanlig natt, utan åska, gick larm om elavbrott i en kommersiell fastighet i centrala Helsingborg. En tandläkarklinik stod inför en morgon utan ström, oförmögen att ta emot patienter. Orsak: en utbränd elmätare, kolsvart av rök inuti kåpan.

– Min första tanke var att dåliga anslutningar orsakat kortslutningen på alla tre faser, men det fanns inget tecken på varmgång i ledarna. Det var bara inuti mätaren som det brunnit, säger elektrikern Fredrik Jeppe Jepsen som lagt upp bilden i Facebook-gruppen Elfel.

Personligen har han inte sett något liknande tidigare och tycker att incidenten är oroväckande. En brand orsakad av elmätaren hade kunnat få tråkiga konsekvenser. I fastigheten finns boende och vårdlokaler där många människor vistas.

”Det här handlar inte om några måndagsexemplar och det är alltid på samma ställe i mätaren som det fräser till”

Rickard Alexandersson, mätchef Landskrona Energi

Läs mer: Elfelen bakom svenska bostadsbränder 

– Plastkåpan på mätaren uppfyller säkert krav på att vara självslocknande. Men man blir ändå orolig. Det är ju inte roligt om det tar eld, säger Fredrik Jeppe Jepsen.

Kommentarerna i Facebook-gruppen Elfel tyder på att händelsen inte är unik. ”Ser sånt dagligen” skriver en elnätstekniker. ”Råkade ut för detta själv för ett år sedan. Elektrikern från elnätsbolaget suckade bara och sa att det var en vanlig dag på jobbet”, lyder ett annat inlägg.

Rickard Alexandersson, mätchef hos Landskrona Energi, berättar att han sett många liknande problem med den här mätartypen – AEM Enerlux TLS. Inköpet av mätarna gjordes för drygt 10 år sedan i ett projekt tillsammans med nätägaren Öresundskraft.

– Det här handlar inte om några måndagsexemplar och det är alltid på samma ställe i mätaren som det fräser till. Elektronik håller sällan längre än 10 år numera, säger Rickard Alexandersson.

Läs mer: Överslag två år efter driftstart

”Stickprov görs vart sjätte år och vid den senaste kontrollen 2014 såg vi inga problem med den här mätaren”

Carl Berglöf, expert elnätsteknik hos Energiföretagen

Enligt undersökningar som tekniker hos Öresundskraft gjort är det kondensatorerna i mätaren som börjar brinna och orsakar kortslutning. När kondensatorer brinner blir det mycket svart rök. Samtidigt är risken liten för att branden sprids vidare, eftersom kåpan skyddar, menar de ansvariga.

– Jag har aldrig hört talas om att det tagit fyr, säger Rickard Alexandersson.

Inte heller branschorganisationen Energiföretagen, som har hand om kvalitetskontrollen Det nationella stickprovet för elmätare, har hört att den här mätaren gett upphov till storskalig brand. Mätaren har hittills fått godkänt vid alla kontroller.

– Stickprov görs vart sjätte år och vid den senaste kontrollen 2014 såg vi inga problem med den här mätaren. Sedan kan det förstås uppstå problem under perioden, men det märker vi först vid nästa stickprov om ett par år, säger Carl Berglöf, expert elnätsteknik hos Energiföretagen.

Läs mer: Har du koll på skorstenseffekten?

Inga speciella åtgärder för att byta ut mätarna är att vänta. Det kostar för mycket att byta i förtid, så mätarna ersätts om de går sönder. En stor uppgradering av elmätare kommer också att ske under de närmaste åren, med anledning av en ny förordning med funktionskrav för elmätare.

– De här mätarna uppfyller inte alla kriterier i förordningen, så de kommer ändå att bytas ut inom tio år. Men vi håller koll på att problemet inte eskalerar, säger Rickard Alexandersson.