Logga in

Därför duger inte eltejp som beröringsskydd

Publicerad
20 apr 2018, 14:12

Det är inget snack om att fasskenor får upp pulsen på er läsare. Den här veckan går Henric Hagberg igenom problemet men en bild från Elfel. Kan man göra fler fel med fasskenor eller har vi täckt in alla nu?

Den infekterade fasskenestriden om att klippa eller såga delade läsekretsen. Få sågare vågar sig numera ut i ljuset. Det är inget snack om att fasskenor får upp pulsen på er läsare. Förra veckans mest lästa artikel handlade om en brännskadad elcentral och boven i dramat var dålig anslutning mellan dvärgbrytare och fasskena.

Mer fasskenor: Så gör nya elfelsmoderatorn med fasskenorna

Dagens fel med fasskena handlar mindre om kortslutning och brandrisk och mer om yrkesmannaskap och arbetsmiljö. Henric Hagberg, yrkeslärare tillika Elinstallatörens expert kommenterar.

– Att en fasskena är för lång är inget ovanligt. Om den är 2–3 moduler för lång, men ändå får plats i centralkapslingen finns ingen anledning att klippa den i rätt längd.

”Det ökar risken för elchock eller kortslutning om någon skulle ha händerna eller ett verktyg i den spänningssatta centralen och förleds att tro att tejpen isolerar fasskenan.”

Henric Hagberg, yrkeslärare tillika Elinstallatörens expertkommentator.

Hagers representant i premiäravsnittet av Elstudion: Det finns bara ett sätt som är rätt

Det kan till och med vara en fördel att lämna ett par modulers bredd av fasskenan för framtida bruk tycker Henric Hagberg. 

– Kunden kan vilja komplettera sin elanläggning framöver, då är det en fördel att det finns en del av fasskenan kvar. Elektrikern kan då enkelt sätta dit nya dvärgbytare utan att behöva montera en ny fasskena, säger Henric Hagberg.

Mer elfel: Svt om fulelen som sitter i väggarn

Så varför inte göra som på bilden och bara tejpa över de överblivna gafflarna?

– Gafflarna är något spetsiga i toppen och eltejp är elastisk. Till slut kommer gafflarna krypa igenom tejpen och bli synliga på ovansidan. Risken finns att bara en liten del av fasskenegaffelns topp går igenom och blottas. Det ökar risken för elchock eller kortslutning om någon skulle ha händerna eller ett verktyg i den spänningssatta centralen och förleds att tro att tejpen isolerar fasskenan.

Mer fulel: Svårupptäckt fulel stod husägare dyrt

Yrkesmannen använder i stället beröringsskydd för fasskena, eller skyddskappa som säljs av i stort sett av alla tillverkare av fasskenor. Dessutom ska ändskydd monteras.

– Har elektrikern fått till alla dessa delar har hen gjort en korrekt och säker installation utan att tumma på vare sig kvalitet eller säkerhet, säger Henric Hagberg.