Logga in

Ordföranden om KNX lättklädda dansshow förra mässan: ”Hoppas vi kan vara mer stolta i år”

Publicerad
7 feb 2018, 08:35

Dansshower med lättklädda kvinnor. Med sådana har KNX Association under flera år inlett sina presentationer av det senaste inom KNX på Light + Building. I och med uppropet mot sexism inför Light + Building nu i mars tog vi ett snack om saken med KNX Swedens ordförande Rikard Nilsson.

Rikard Nilsson.Vad tänker du om att KNX på Light + Building förra gången hade en dansshow med lättklädda kvinnor?

– Glad att du tar upp det, vi kommenterade detta för KNX Association (föreningen som alla företag och tillverkare som jobbar med KNX är anslutna till) redan under förra Light+Building.

Rikard Nilsson är tydlig med att han inte tycker att uppträdandet förmedlade den seriositet han hade önskat se.

Läs om uppropet mot sexism på Light+Building: “Privilegierade vita män hör av sig och förstår inte problemet”

– Vi tyckte att vårt budskap föll lite grann när man blandade ihop det, och det tyckte vi var onödigt. Och det var inte bara i själva montern. Vi hade något som kallas för KNX Top Event på kvällen och där följde det här med showtjejer med.

– Vi tyckte att vårt budskap föll lite grann när man blandade ihop det, och det tyckte vi var onödigt.

Dessutom var det inte första gången som KNX Association valt att ha en lättklädd dansshow på mässan.

Mer om sexism i branschen: ”Jag vill ha upprättelse”

Rikard Nilsson berättar att ett fyrtiotal länder inom KNX träffas en gång per år. På det senaste mötet i oktober poängterade Rikard för ledningen i Bryssel att han skulle vilja se en mer proffsig presentation, med mer anknytning till det KNX gör:

– Vad vi erbjuder i produkter, funktioner och applikationer i stället för den framtoningen som man tidigare har haft. Och det var inte bara jag utan flera länder som reagerade på uppträdandet på mässan.

Därför skriver vi om sexanklagelser

På frågan om vilken bild han tror att KNX ville ge besökarna förra året är han själv osäker men spekulerar i att en anledning till dessa ekivoka shower kan vara att arrangörerna blivit inspirerad av framgångarna som KNX haft i Brasilien och Sydamerika.

– Vad vi erbjuder i produkter, funktioner och applikationer i stället för den framtoningen som man tidigare har haft. Och det var inte bara jag utan flera länder som reagerade på uppträdandet på mässan.

– Copacabana och de här festerna, man ville på något vis föra det vidare. Det finns inga andra kopplingar, inte vad jag kan se.

– Det har gått väldigt bra nere i Sydamerika, man har antagit KNX-standarden i de länderna. Extremt mycket produkter har sålts där under ett antal år, det har ju varit OS och fotbolls-VM, och de stora arenorna där nere är byggda med KNX.

Hur macho är du? Testa dig själv

Vad svarade KNX Association när ni ifrågasatte uppträdandet?

– De ryckte på axlarna. Men nu för drygt en vecka sedan tog vi upp det igen på ett möte. Där lovade de att fokus ska bli helt annorlunda den här gången.

Så vad tror du inför i år — blir det lättklätt i montern?

– Det tror jag inte att det blir. Jag blir väldigt förvånad då med tanke på vad vi hört. Jag har inte sett exakt hur det kommer att se ut, men jag hoppas att vi kan vara mer stolta när vi är nere på mässan nu i år. Jag tror att de har tagit åt sig, jag hoppas verkligen det. Har de inte gjort det blir vi i Sverige och många andra länder besvikna. För det är inte det där det handlar om.