Logga in

Branschen behöver öl-fria värderingar

Publicerad
15 maj 2019, 16:24

De grabbiga öl-gängen på mässorna är inte bästa sättet att locka unga till branschen, skriver Elinstallatörens chefredaktör.

Amanda Swedsudde har tagit kampen mot kränkande jargong. Hon vill att branschen ska vara öppen och välkomnande för alla.

Utbildar i privilegier: Amanda vill vaccinera eleverna mot machokultur

Tänk, det vill jag också. Och jag tror, precis som hon, att vi har en bit kvar innan vi är där.

Jag mötte henne över en kaffe vid Hornstull i Stockholm och talade om detta (en längre intervju kommer snart). Med texten ännu oskriven mötte jag henne på Elfack i Göteborg. Hon ledde en debatt på scen och fick sedan själv ett stipendium från Schneiderfonden för att fortbilda sig inom området och fortsätta föreläsa om värderingar.

”En dag stördes eftermiddagens scensamtal av högljudda samtal intill scenen. Grabbiga ölgäng på bägge sidor. Sådant hör till, ansåg många. Öl och mässor. Unga tjejer som serverar gubbar korv och öl.”

Sveriges kändaste elektriker: 3 saker du inte visste om Håkan Svanström

Vi på tidningen Elinstallatören var värdar för en scen dit många av branschens höjdare kom för att tala i angelägna frågor.

Men en dag stördes eftermiddagens scensamtal av högljudda samtal intill scenen. Grabbiga ölgäng på bägge sidor. Sådant hör till, ansåg många. Öl och mässor. Unga tjejer som serverar gubbar korv och öl.

Studentflaken dålig reklam för branschen: Killarna skrek åt Linneas syster: ”dra din fitta i grus”

De unga tjejerna skulle kunna välja att bli elektriker eller kanske VVS-montörer. Jag tvivlar på att  ölgängen lockar dem.

Ni tycker kanske att jag är en glädjedödare. Ni tycker kanske också att öl och mässor hör ihop. Ni tycker kanske att tjejerna ska anpassa sig.

Efter flaket: ”Nu har de visat upp sig för hela Uddevalla – alla vet vilka de är”

Jag säger att branschen behöver rekrytera tusentals installatörer de närmaste åren. Då behöver vi rekrytera från hela befolkningen. Och öl-grabbigheten begränsar och stänger ute både män och kvinnor.

Plejd vd på Elfack: ”Jag satt i vår kundsupport under hela första året”

Bland utställarna på mässan syntes annars ett tydligt tema: de nya prylarna är uppkopplade och sammankopplade med andra enheter. Men inte bara det: det fanns också helt analoga prylar som kan förenkla en elinstallatörs vardag.

Kabelstege med klick: “Upp till 80 procent tidsbesparing jämfört med skruvmontage”

Det fanns annat än öl på Elfack: En morgon bjöd Schneider in till löpning med Mustafa Mohamed. Jag tog chansen att ta rygg på löparstjärnan.

50 produkter | Missa inte nästa nummer av papperstidningen med vår stora Elfack-bevakning.