Logga in

Kraftföretag utbildar kvinnor i elteknik

Publicerad
19 jan 2023, 09:38

Elmontörsyrket är ett av de mest ojämställda på arbetsmarkanden med bara 2 procent kvinnor. Ett småländskt kraftföretag har genom att utbilda kvinnor lyckats rekrytera fler. Nu ordnar bolaget för tredje året en utbildning riktad mot kvinnor.

Text

För att möta kompetensutmaningen inom elbranschen fortsätter Holtab och Montico sin satsning för att fler kvinnor ska bli elmontörer. Under 2023 anordnas en elutbildning för kvinnor i Tingsryd respektive Olofström, där Holtab har fabriker. 

Det är tredje året i rad som Holtab anordnar utbildningen tillsammans med Montico. Bland kurserna finns bland annat elkraftteknik, elinstallationer, elmotorstyrning och praktisk ellära. 

Utbildningen har tidigare resulterat i många deltagare, och några av kvinnorna arbetar idag på Holtab.

Företagsledare vid 23 år.
Ida startade elfirma – direkt efter plugget

Ungt företagande:
Hennes turné ska locka tjejer till elektrikeryrket

– Det känns fantastiskt bra och nu hoppas vi att ännu fler kvinnor ska upptäcka elmontörsyrket och Holtab. Mångfald är viktigt för alla företag men på lite längre sikt handlar det om att trygga kompetensförsörjningen. Holtab växer och vi kommer att behöva rekrytera många nya medarbetare framöver, säger Pernilla Sundén, personalchef på Holtab.

Enligt siffror från branschorganisationen Installatörsföretagen uppger 90 % av elteknikbranschens företag att de har svårt att rekrytera. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 % kvinnor.

– Många företag vill växa men har svårt att rekrytera. Vi ser oerhört positivt på den här typen av samarbeten där vi hjälper företag hitta nya medarbetare samtidigt som vi gör branschen mer jämställd, säger Marcus Sjöqvist, affärsutvecklare på Montico.

Sedan Holtab fattade ett aktivt beslut att få fler kvinnor att söka sig till Holtab har andelen kvinnor på företaget ökat, från 10 % till 18 %. 

Kvinna på elföretag
”Krävs att man kan jobba när man har mens, är gravid och ammar”

Elutbildningen för kvinnor är en kommunal vuxenutbildning som anordnas av Montico i samarbete med Holtab. Delar av utbildningen genomförs på distans med möjlighet för deltagarna att själva påverka startdatum. Praktik på 6–8 veckor kommer att genomföras i Holtabs fabriker i Tingsryd eller Olofström och utvalda teoretiska delar utförs hos Montico.