Logga in

”Jag visste inte ens att tävlingen fanns innan chefen berättade om den­”

Publicerad
12 sep 2017, 07:50

Vinnare av Yrkes-SM i telekommunikation och snart på väg till VM i Abu Dhabi. Nyfikenheten tog Simon Franzén in i ett yrke där ­ungdomar får jobb direkt efter gymnasiet.

Simon Franzén står lugnt och väntar vid grindarna, en bit från de röda byggbodar som är uppställda bredvid Sjölunda skola utanför Lidköping. Den tidigare lilla förskolan ska byggas ut till en större skola med klasser upp till årskurs sex. Behovet är stort i kommunen där invånarantalet har ökat stadigt de senaste åren. 

Det påverkar inte minst byggrelaterade yrken som el- och telemontör.

Robin Stattin ska också tävla i Yrkes-VM: ”Jag känner mig inte alls nervös”

– Det saknas så mycket folk! Alla skriker efter snickare, rörmokare och folk inom mitt yrke. Om människor vill jobba går det att få jobb direkt efter utbildningen. Mitt råd är att om du har intresse så försök, kör på! säger Simon Franzén som har arbetat tre år som el- och telemontör hos Bravida.

– Det saknas så mycket folk! Alla skriker efter snickare, rörmokare och folk inom mitt yrke. Om människor vill jobba går det att få jobb direkt efter utbildningen.

Simon fick jobbet direkt efter den treåriga utbildningen i el och energi, med inriktning mot installationsteknik, på De la Gardiegymnasiet i hemstaden Lidköping. Redan under utbildningstiden arbetade han extra under loven hos Bravida.

VIDEO: Intervju efter Yrkes-SM med Simon Franzén och de andra vinnarna

– När jag jobbade under påsklovet i trean sa de till mig att jag inte behövde söka andra jobb. Jag var välkommen direkt efter studenten. Det var verkligen flyt! säger Simon Franzén.

Flyt hade han också för ett drygt år sedan när närmsta chefen föreslog att Simon skulle vara med i Yrkes-SM i Malmö. Tävlingen anordnas vartannat år för ungdomar i åldrarna upp till 22 år.

Det här var kungen mest intresserad av när han besökte Yrkes-SM

– Jag visste inte ens att tävlingen fanns innan chefen berättade om den. Han frågade mig i mars och tävlingen var i maj. Så det var bara att köra, säger Simon Franzén.

– När jag jobbade under påsklovet i trean sa de till mig att jag inte behövde söka andra jobb. Jag var välkommen direkt efter studenten. Det var verkligen flyt!

Under tävlingen gällde det bland annat att koppla ihop en anläggning enligt beskrivningen, och programmera den rätt.

När huvuduppgiften var löst fanns två extra snabbtävlingar att ta sig an. Den första handlade om att koppla två datauttag, den vann Simon Franzén. Sedan skulle de tävlande svetsa fiber och där kom han tvåa.

Snabbkurs i KNX, färgkoder och fiber: Så laddade finalisterna inför Yrkes-SM

– Det var lite kämpigt sista dagen och det tog tid innan jag fick ihop allt, men sedan hade jag tur. En annan kille var jätteduktig och fick en extra övning när han var klar. Jag fick panik, för jag ville också göra extraövningen. Då hade jag bara en halvtimme kvar, men jag slängde ihop allt och det flöt på bra, jag hann göra övningen också.

KNX i tunnelbana vann KNX Awards i år

I bedömningen gick att få maximalt 60 poäng och Simon Franzén vann med en halv poäng.

Vinsten i Yrkes-SM gav Simon en entrébiljett till Yrkes-VM i Abu Dhabi, fyra dagar i oktober. Där ska Simon Franzén försvara Sverige i telekommunikation mot tävlande från många andra länder. Tillsammans med honom reser cirka 30 andra svenska ungdomar som tävlar
i olika yrkeskategorier – allt från frisör och florist till mekatronik och murare. Tillsammans bildar de det svenska Yrkeslandslaget.

– En annan kille var jätteduktig och fick en extra övning när han var klar. Jag fick panik, för jag ville också göra extraövningen.

Förberedelserna har redan börjat. Nyligen var Yrkeslandslaget en helg på Barnens ö, norr om Stockholm, för team building. I september blir det ytterligare en helgträff där det kommer att handla en hel del om mental träning och forskning. Sedan en tid tillbaka har Simon Franzén också en mentor som hjälper honom med träning inför tävlingen. Under juni åker de båda, tillsammans med Robin Stattin, vinnaren i elinstallation (se Elinstallatören nr 4) och dennes mentor, till Shanghai i Kina för att delta i en träningstävling. Räcker förberedelserna?

Domaren Oskar Sjögrens bästa tips för att vinna en yrkestävling

– Det sitter mycket i huvudet om du ska klara det. Det är inte som ett vanligt jobb, eftersom det är så mycket folk runtomkring, som tittar på och ställer frågor. Det blir en del stress och press och du måste prestera hela tiden. Men alla har samma förutsättningar, säger Simon Franzén.

FAKTA

Simon Franzén

Ålder: 22 år.
Bor: Lägenhet i hemstaden Lidköping.
Familj: Mamma och pappa.
Fritid: Umgås med vänner. Just nu mycket träning inför Yrkes-VM. Provade nyligen så kallad bumper ball, som gav rejält med träningsvärk.
Bästa teleminne: Yrkes-SM.

En kort promenad från de röda byggbodarna, på andra sidan grusplanen, ligger skolan som fortfarande är delvis täckt av byggplast. I de olika skolhusen, som sitter ihop som en radhuslänga, arbetar Simon Franzén just nu med svagström. Han installerar datanätverk, eluttag, belysning och brandlarm. Det handlar bland annat om att svetsa optisk fiber och montera kodlås till dörrar.

Sugen på att svetsa optisk fiber? Så blir du certifierad fibertekniker

Simon visar datacentralen där stadsnätsanslutningen med fiber kommer in och kopplas ihop med skolans nätverk. Här finns också skåp för brandlarm, inbrottslarm och passagesystemet med kortläsare. I korridoren utanför har Simon Franzén tidigare under dagen monterat en kortläsare för dörren vid trappan som leder upp till lärarrummet.

– Det sitter mycket i huvudet om du ska klara det. Det är inte som ett vanligt jobb, eftersom det är så mycket folk runtomkring, som tittar på och ställer frågor.

Ovanför en av ytterdörrarna sitter en dosa som styr vilka tider dörren är öppen och vilka som har behörighet att komma in där.

Sverige vs Japan: Telekommedaljören Jonas Frölander gav Sho Tokumori en rejäl omgång

Brandlarmet är ett så kallat heltäckande brandlarm, som är den klassificering som krävs för skollokaler med barn. Larmet måste täcka alla utrymningsvägar och det sitter sensorer i de flesta rum. Om det skulle börja brinna varnas alla i lokalerna med ringklockor och blixtljus.

Det roligaste med jobbet tycker Simon är att det finns möjlighet att ta mycket eget ansvar. Om han föreslår att något behöver göras så kan han också få göra det, även om arbetsuppgifterna oftast fördelas av den ledande montören. Simon Franzén känner att han har stor frihet och lär sig mycket nytt, varje dag. De flesta elektrikerna på arbetsplatsen är äldre än honom, men det finns några snickare och rörmokare i samma ålder.

Simon Franzén berättar att han valde utbildningen och yrket av nyfikenhet. Något speciellt teknikintresse fanns inte med sedan barnsben.

Därför betalade Daniel Donnevie sin egen utbildning till elkrafttekniker

– Efter grundskolan var jag inte sugen på att läsa vidare, utan tänkte att jag kunde köra på ett hantverksyrke. Det här känns kul, jag har hamnat rätt. Det är helt perfekt, säger han.

– Efter grundskolan var jag inte sugen på att läsa vidare, utan tänkte att jag kunde köra på ett hantverksyrke. Det här känns kul, jag har hamnat rätt. Det är helt perfekt.

Andra fördelar med yrket är att det är så brett, menar Simon Franzén. Det finns många olika valmöjligheter. I grunden är han elektriker och därifrån går det att utbilda sig vidare och inrikta sig mot olika nischer, som data eller larm. Vidareutbildning tror han blir helt nödvändigt, för alla.

– Det kommer ny teknik hela tiden så att utbilda sig vidare är viktigt. Det behövs för att hänga med och vara up-to-date.

 ”Alldeles för svårt att yrkesväxla” 

Det finns inte så många nackdelar med yrket, tycker Simon Franzén. Möjligen de tidiga morgnarna. Ännu så länge har han inte besvärats av tunga lyft eller andra slitsamma arbetsställningar.

– Det kommer ny teknik hela tiden så att utbilda sig vidare är viktigt. Det behövs för att hänga med och vara up-to-date.

– Vi kopplar en del med axlarna ovanför huvudet, de kan ta stryk. Det är viktigt att stå så bra som möjligt och tänka lite själv.

Simon Franzén har träningsvärk, efter att ha spelat bumper ball med några kompisar. Annars blir det inte tid för så mycket träning just nu. Jobb, kompisar och förberedelser inför Abu Dhabi upptar den mesta tiden.

Sylvia lyckades byta kärriär som vuxen: Badmästaren som blev elektriker

Jobbet har en viktig plats i Simon Franzéns framtidsplaner. Till att börja med vill han arbeta sig  upp hos Bravida, och stanna kvar så länge han trivs. Längre fram hägrar tanken på att starta eget någon gång. 

– Om jag tröttnar läser jag kanske vidare på högskola, men just nu trivs jag väldigt bra.