Logga in

Vd:n som blev överkörd av en snövessla

Publicerad
20 aug 2018, 15:48
| Uppdaterad
9 apr 2021

Lars-Göran Torpheimer har blivit överkörd av en snövessla, lämnad i sticket av elektriker och gått på ekonomiska smällar. Men trots många hinder är Torpheimergruppens grundare på väg mot sin första miljard.

Han har varit på Nordpolen med Ola Skinnarmo två gånger, vandrat tolv mil över polarisen med pulka, ofta i dryga 30 minusgrader. Och skadat ena benet svårt efter att ha blivit överkörd av en snövessla i Grönlands ödemarker. Men han tog sig tillbaka till nära full rörlighet efter massor av träning. 

Den malören fick Lars-Göran Torpheimer att se sig om efter en extern vd till hans företagsgrupp, Torpheimergruppen.

En annan företagsledare berättar: Svanström: Jag tycker synd om Martin Timell

– Jag tog först in en klasskompis som hjälpte oss på konsultbasis i vårt Norrköpingsbolag, men han höll inte måttet och fick gå efter tre månader. Sedan testade vi en extern kille i ett par år, men det fungerade inte heller. Så nu är jag själv tillbaka vid rodret igen, berättar Lars-Göran Torpheimer.

Idén med att kunden bara ska behöva ha en kontakt för alla tekniska installationer har Lars-Göran Torpheimer närt sedan många år tillbaka.

Läs mer om företagsprojekt: Elbilsladdande lyktstolpar i Askersund funkar fint 

– Sedan testade vi en extern kille i ett par år, men det fungerade inte heller.

– Behovet att ha egen kompetens inom flera installationsområden stod klart för mig när jag i slutet av 90-talet ägde en plåtfirma som bland annat gjorde processventilation och torkanläggningar till industrin. Då kunde det hända att när vi kom ut till kund för att montera våra anläggningar så fanns inte de lokala installationsbolag vi hyrt in på plats. Elektriker, rörmokare och andra prioriterade helt enkelt sina större lokala uppdragsgivare och lämnade oss i sticket, berättar han.

Hagbergs höjdare: Elfelen du inte vill missa!

Lars-Göran Torpheimer tog in eget folk med el- och VVS-kompetens. Och på den vägen är det. I Linköping har Torpheimer till exempel 42 elektriker, 24 rörmontörer och 12 ventilationstekniker.

Internt har han avstått från att dela upp bolaget i olika installationsdiscipliner utan allt hanteras som en helhet. Torpheimergruppens projektledare ska kunna representera alla installationsområden när de är med på byggmötena.

Grattis Elin – första kvinnan någonsin i Elektrikernas förbundsstyrelse

– Vi gör installationerna i Akademiska Hus och Peabs nyproduktion Studenthuset här i Linköping. Det är ett jobb för lite mer än 70 miljoner kronor som leds av en enda multidisciplinär projektledare, berättar Lars-Göran Torpheimer som ett exempel.

– Då kunde det hända att när vi kom ut till kund för att montera våra anläggningar så fanns inte de lokala installationsbolag vi hyrt in på plats. Elektriker, rörmokare och andra prioriterade helt enkelt sina större lokala uppdragsgivare och lämnade oss i sticket.

Mer tips från företagsledare: Bravidabossen: Skippa dåligt betalda jobb

Torpheimergruppens installationserbjudande har breddats i takt med att kunderna efterfrågat fler typer av tjänster. I dag omfattar det el, fiber, larm, automation, VS, ventilation och energikonsultationer. Gruppen har tidigare växt organiskt, men förra året gjordes några företagsförvärv.

– Vi köpte Ställverksgrabbarna i Norrköping, ett företag med tio anställda och elva miljoner i omsättning för att kunna erbjuda kompetens inom hög- och mellanspänning också. Och vi köpte Lefab, ett företag inom el- och fastighetsservice här i Linköping samt ventilationsföretaget V&I i Stockholm.

Läs mer: Morgonfikat hotat när kunderna kan handla elmateriel dygnet runt

Sverige är ett land som är idealiskt för etablering av stora datahallar. Här finns en stabil berggrund, stabil tillgång till förnybar energi, ett stabilt politiskt klimat och ett väl utbyggt fibernät. Det verkliga klimatet med kyliga vintrar är också en tillgång för en verksamhet där kylning är ett av de mest svårövervinnerliga tekniska problemen. Facebook, Amazon och Ericsson är internationella jättar som byggt eller planerar sådana här anläggningar i landet. Enligt Lars-Göran Torpheimer är detta en installationsmarknad värd i nuläget över 20 miljarder och som kommer  att öka. Det är en marknad där Torpheimergruppen redan etablerat sig, om än inte helt smärtfritt.

Chans till att utveckla ditt (och andras) företag: Så kan en del av EIO-miljonerna bli dina

Företaget har byggt hallar i Kista, Linköping och norra Stockholm åt större bolag verksamma inom telekom: Nyckelfärdiga installationer som innebär allt installationsarbete, inklusive brandlarm, fibernät, reservkraft och ställverk. 

– Men ett av projekten blev en rejäl smäll för oss. Inte tekniskt men väl ekonomiskt – vi hade inte riktigt koll på komplexiteten i ekonomiskt omfångsrika projekt.

– Men ett av projekten blev en rejäl smäll för oss. Inte tekniskt men väl ekonomiskt – vi hade inte riktigt koll på komplexiteten i ekonomiskt omfångsrika projekt.

Bakslaget var orsaken till en rejäl förlust för verksamhetsåren 2016/2017, på grund av ett enda projekt.

– Nu har vi lärt oss tekniken och är hungriga på att ta fler projekt, säger Lars-Göran Torpheimer.

Normalt är en datahall en oerhört elintensiv historia där någon bygger en plåtlåda med två till fyra kW el per kvadratmeter som kyls med ett jättestort ventilationsaggregat på taket.

Video: Slipp bryggan du ändå glömde hemma”Vårt system är tvärtom säkrare”

– Vi bygger betydligt mer energisnålt, enligt ett koncept som kallas Greenlabs, berätttar Lars-Göran Torpheimer.

Det separata datahallsbolaget, Torpheimer Structure, ska vara igång efter sommaren och siktet är till en början inställt på ett par mindre hallprojekt, i intervallet 50–100 miljoner kronor.

FAKTA

Torpheimergruppen

• Startades 2001 av Lars-Göran och Yvonne Torpheimer

• Har huvudkontor i Linköping

• Filialer eller separata bolag i Linköping, Norrköping, Finspång och Stockholm Syd och Stockholm Nord.

Omsatte strax under 800 miljoner kr 2017

Hade 240 anställda samma år.

Just nu är orderboken hos Torpheimergruppen välfylld. Köpcenter, landstingsuppdrag, serviceavtal med Ericsson, Saab, Tekniska Verken, Cloetta och ett antal fastighetsbolag/byggbolag i Mellansverige fyller på, men den ryckiga marknaden för bostadsbyggande har gruppen hållit sig utanför.

Ett annat företag det går bra för: Träpellets in – el ut

– Vi har aldrig byggt lägenheter och det är man ju glad för i dag när bostadsbyggandet minskat dramatiskt.

– Vi har aldrig byggt lägenheter och det är man ju glad för i dag när bostadsbyggandet minskat dramatiskt.

– Vi har haft en äventyrlig resa ibland, men nu siktar vi på att nå en miljard i omsättning till 2023, säger Lars-Göran 

Lars-Göran Torpheimer och hans hustru Yvonne har drivit företag tidigare. De startade Torpheimergruppen år 2001 och är fortfarande huvudägare, även om det i dag finns ytterligare fem delägare som alla har operativa roller i företaget.

Och några planer på att dra ner på engagemangen umgås Lars-Göran Torpheimer inte med – varken som företagare, i styrelsearbetet i Linköping Hockey Club eller med familjegården i södra Östergötland.