Logga in

Så tar du SM-guld i elinstallation

Publicerad
27 apr 2016, 08:49

Hur blir man Sveriges bästa unga elinstallatör? Bronsmedaljören från Yrkes-VM delar med sig av sina bästa tips inför SM i maj.

Drygt 150 ungdomar tävlar i årets upplaga av Yrkes-SM i Malmö den 11 till 13 maj. I tävlingsgrenen Elinstallation är en av domarna Oskar Sjögren, som numera är projektledare på Bravida i Vetlanda. År 2012 vann han Yrkes-SM i elinstallation 2012 och kammade därefter hem bronsmedaljen i VM i Leipzig.

Så här lyder hans råd till de sex kombattanterna i årets elinstallationstävling.

– Planera hur du ska utföra uppgiften innan du går ut och börjar skruva. Sedan gäller det att fokusera på uppgiften trots att folk står och tittar på en – det går inte att lalla runt, säger han.

Liksom tidigare år ska tävlingsdeltagarna utföra två större installationsuppgifter. Först en KNX-installation med en markis som ska gå upp och ner samt tre spottar som ska tändas, släckas och dimras. Nästa steg är en vanlig hederlig kulo-installation: fyra taklampor, ett vägguttag och en strömbrytare med utanpåliggande kabel.  I båda uppgifterna gäller det att jobba säkert, få alla mått att stämma och prylarna att ligga i våg.

– Planera hur du ska utföra uppgiften innan du går ut och börjar skruva.
Oskar Sjögren, domare och VM-medaljör

Därefter väntar en felsökningstavla med tio inplanterade fel som ska lokaliseras inom en timme: från kortslutning och överledning till kabelbrott och felkopplingar. Det sista tävlingsmomentet är stressigt – nu gäller det att gäller att koppla RWC-larm och förlängningssladdar så snabbt som möjligt.

I tävlingsdisciplinen Telekommunikation ska de sex deltagarna förutom snabbtävlingar klara en större installationsuppgift med fiber- och kopparkabel såväl som trådlös kommunikation. En inkommande fiberkabel ska svetsas ihop med en inomhusfiberkabel, dras till ett stativ och därifrån spridas via kopparkabel till ett fönsterbänksuttag och till en trådlös router. Installationen ska användas för överföra bilder från en övervakningskamera i montern.

Domarna utser därefter vinnaren utifrån fyra kriterier.

  • Installationen ska först och främst ha rätt funktion.
  • Därefter bedöms ”designen”, det vill säga hur uppgiften är utförd. Böjradie och upptvinning av ledare granskas exempelvis.
  • Nästa punkt är arbetsmetodiken, som att rätt verktyg ska användas och att materialet inte får ramla i golvet eller skadas på annat sätt.
  • Säkerheten är den sista aspekten som kontrolleras.

Allt ska dessutom gå snabbt. Just tidspressen är den största utmaningen enligt Joakim Carlsson, som är telekomexpert på Installatörsföretagen och en av de två domarna.

– Svårigheten är inte att lyckas utföra installationen, utan att göra det tillräckligt bra och snabbt. Det gäller att hantera tiden rätt, planera sitt arbete och jobba metodiskt, säger han.

FAKTA

Startfältet i Elinstallation

Christoffer Carling, Assemblin, Borås
Jesper Löf, Brobergs El, Nässjö
Olov Nilsson, Sörens El, Hudiksvall
Aron Sandstedt, läser tekniskt basår på Chalmers, Göteborg
Martin Sedig Bäck, Cranex 
Robin Stattin, FEKA Partner, Sollefteå

 

FAKTA

Startfältet i Telekommunikation

Emil Nilsson, Stanley Security, Härnösand
Johan Fillman, Kringdata, Mora
David Carlsson, Eksjö Elteam, Eksjö
Andreas Blom, Ljuva änglas, Mariestad
Erik Huhta, Norrlarm, Luleå
Simon Franzen, Bravida, Linköping