Logga in

”Sökes: Kvinnliga elektriker”

Publicerad
23 nov 2016, 08:47

Finnes: En elteknikbransch med varmt hjärta och glimten i ögat.

Vi är ett gäng, huvudsakligen manliga, elektriker som gärna vill ha många fler kvinnliga kolleger. Vi trivs i allmänhet ganska bra på våra jobb, gillar teknik och är seriösa och stolta i vår yrkesroll.

Vi gillar inte hemmafixare och accepterar aldrig bristande el­säkerhet eller dåligt utfört hantverk. Du kommer till en bransch där teknikutvecklingen just nu är rasande snabb. Det gäller till exempelvis uppkopplade hem, smarta elnät och Internet of things.

Låter det intressant så här långt? Då vill vi gärna också passa att avliva några myter:

• Elektrikeryrket är oftast inte tungt och smutsigt, även om det ibland kan vara det på byggen. I allmänhet sliter det nog mer på kroppen att vara ­undersköterska. Det är definitivt mer stressigt i alla fall.
• Elektriker har inte dåliga löner. I själv verket är lönerna bland de högsta i hela LO-kollektivet. Nu är också indiviuella löner på väg att slå igenom, vid sidan om möjligheten till ackordsarbete. Det finns alltså stora möjligheter till personlig utveckling.
• Det var länge sedan vi bara drog kablar och installerade strömuttag.
I dag måste du vara beredd att programmera moderna elsystem som KNX, ­installera LED-belysing, sätta upp solceller och laddstolpar till elbilar.

Elektrikeryrket är oftast inte tungt och smutsigt, även om det ibland kan vara det på byggen. I allmänhet sliter det nog mer på kroppen att vara ­undersköterska. Det är definitivt mer stressigt i alla fall.

Vi hoppas att det här har väckt ditt intresse. Av landets elektriker är i dag bara cirka 2 procent kvinnor och det är förstås alldeles för lite. På så vis är vi såklart inte jämställda – ännu i alla fall.

Men själva definitionen av jämställdhet skriver vi under på alla dagar i veckan:

Att kvinnor och män ska behandlas lika och ha och samma möjligheter och ­skyldigheter.

Vi vill ha din ansökan så snart som ­möjligt då vårt ­rekryteringsbehov är mycket stort. Faktum är att ­elteknikföretagen år efter år rankar kompetensförsörjning som sitt största ­problem. För några år sedan tog Elektriska Intallatörsorganisationen EIO fram en rapport som visade att jämställda företag är mer lönsamma. Sannolikt har det att göra med att olika erfarenheter och infallsvinklar ger bättre förutsättningar att hitta lösningar på utmaningar och problem. Vi räknar alltså att bli en ännu mer lönsam bransch när du börjar.

Vi vill ha din ansökan så snart som ­möjligt då vårt ­rekryteringsbehov är mycket stort. Faktum är att elteknikföretagen år efter år rankar kompetensförsörjning som sitt största ­problem.

Skicka din ansökan till närmaste gymnasium som har ett el- och energi­program eller till en skola som har vuxenutbildning. Frågor om tjänsterna besvaras av branschorganisationen Installatörsföretagen och fackförbundet Svenska Elektrikerförbundet. 

Placeringsort: Hela Sverige.

Tjänsterna kommer att tillsättas löpande.