Logga in

SM-hjälten Robin inför VM: ”Jag känner mig inte alls nervös”

Publicerad
20 jun 2017, 06:00

Mitt i Sollefteå är laxfisket i världsklass. Harr och laxöring lockar fiskare från vida omkring. Robin Stattin är en av de lokala fiskeentusiasterna och elektriker på Feka Partner
i staden. Nu får han lägga flugspöt på hyllan ett tag. Robin måste träna elinstallation inför Yrkes-VM i Dubai.

Mitt på golvet ute i Feka Partners stora verkstadslokal i Sollefteå står ett tävlingsbås av den där typen vi känner igen från Yrkes-SM. Det ser lite malplacerat ut bland entreprenadfordonen och redskapen här inne. Och fortfarande lite övergivet – när Elinstallatören är här på besök har det inte hunnit tas i bruk riktigt ännu. Elektrikern Robin Stattin på Feka har inte kommit igång med träningen som planerat, han har varit sjuk ett par dagar och haft mycket annat att syssla med i jobbet.

Robin är killen som vann Yrkes-SM i Malmö 2016 och som därmed ska representera Sverige när Yrkes-VM, eller World Skills som det heter egentligen, äger rum den 14–19 oktober i Dubai, Abu Dhabi.

Så tar du SM-guld i elinstallation: Intervju med tidigare vinnaren Oskar Sjögren

– Jag är medveten om att jag är lite sen med träningen, men jag känner mig inte alls nervös för det. Mitt arbete som serviceelektriker här på Feka Partner är väldigt omväxlande och ger mig en hel del träning i det dagliga, menar Robin Stattin.

”Mitt arbete som serviceelektriker här på Feka Partner är väldigt omväxlande och ger mig en hel del träning i det dagliga.”

Robin Stattin är den första eleven från en ETG-skola som tävlar i VM. Han tror själv att det har hjälpt honom nå den kompetensnivå han bevisligen besitter. Född i Kramfors var det naturligt för honom att söka till gymnasiet på Ådalsskolan efter nian, men inte lika givet att det blev just till el- och energiprogrammet.

Snackisen på Yrkes-SM 2016: Kungen speciellt intresserad av LED-lampor

– Nej, det stod och vägde lite mellan naturvetenskapliga programmet och elprogrammet. Jag har alltid varit väldigt teknikintresserad så det var åt de hållen mina intressen drog mig. Min storebror gick på elprogrammet och jag gillar att mecka med elgrejor, pendeln slog över åt det hållet ändå till sist. Men för att inte missa möjligheten att studera vidare efter gymnasiet läste jag en del extrakurser utöver de obligatoriska, förklarar Robin.

Egentligen hade Robin velat gå en fyraårig gymnasieutbildning, men det var för få som var intresserade av en sådan så skolan kunde inte ordna någon. Därför läste Robin till engelska, fysik, svenska och matematik för att ha högskolebehörighet efter skolan.

Min storebror gick på elprogrammet och jag gillar att mecka med elgrejor, pendeln slog över åt det hållet ändå till sist.

– El- och energiprogrammet blev en fullträff för mig. Lärarna på Ådalsskolan var skitbra och el gillade jag ju sedan tidigare. I tvåan och trean gjorde jag APL-praktik på Feka Partner och fick också sommarjobb där. Direkt efter skolan fick Robin Stattin också fast anställning på Feka. Då hade han också klarat ETG:s examensprov, något som inte alla i första ETG-årskullen på Ådalsskolan gjorde.

Robins arbetsgivare Feka Partner kombinerar elinstallation och vägunderhåll

– Jag tycker inte det var så konstigt att några missade provet eftersom vi var den första årskullen som provat på ETG-upplägget. 

Läs om när årets prov havererade: ”Olyckligt att så många elever drabbades”

– Nu vet jag att lärarna fått bättre kläm på kunskapskraven och förra året klarade alla examensprovet.

Robin har bra koll på det här, för 2016 deltog han själv också i provet – men den gången som en av de branschanknutna domarna.

– Det kändes lite lustigt egentligen, ena dagen dömde jag i examensprovet och dan därpå stod jag i Malmö och tävlade själv i Yrkes-SM, minns Robin.

– Det kändes lite lustigt egentligen, ena dagen dömde jag i examensprovet och dan därpå stod jag i Malmö och tävlade själv i Yrkes-SM.

Robin är 21 år och har hunnit arbeta två och ett halvt år som serviceelektriker på Feka Partner och tycker det är toppen.

– Jag trivs på alla typer av uppdrag och gillar variationen i det här arbetet. Ena dagen kanske jag kopplar in och programmerar en CNC-maskin på en industri, nästa är jag uppe och klättrar i en silo där det ska bytas belysning. Det här arbetet blir aldrig enformigt men det ger dig en väldigt bred kompetens.

Eftersom Feka Partner är ett företag som sysslar med en hel del annat än elinstallationer, får Robin också komma i kontakt med många andra typer av arbeten.

– Det är väldigt kul att jobba med de andra avdelningarna och vi har ett riktigt bra gäng här på firman. Vi har roligt nästan jämt. Ibland kan det vara lite tungt, rent fysiskt, men då är det bara att köra på …

Viktigaste uppdraget hittills på Feka Partner var när Robin fungerade som projektledare för en ombyggnation av entré och reception i kommunalhuset. Feka svarade för el och belysning, data och brandlarm. Den nya belysningen är förstås LED och Dali-styrd.

– Det är väldigt kul att jobba med de andra avdelningarna och vi har ett riktigt bra gäng här på firman. Vi har roligt nästan jämt. Ibland kan det vara lite tungt, rent fysiskt, men då är det bara att köra på …

– Vi har satt in tidsstyrning och rörelsesensorer och ska nu komplettera det hela med en touchskärm som gör det enkelt för receptionspersonalen att också styra det hela manuellt, både när det gäller belysning och värme.

När Robin fick anställning i Sollefteå köpte han sig en lägenhet där, en ganska stor etta för 30 000 kronor – i den här delen av landet är det inte direkt några Stockholmspriser på bostäderna. Ettan har Robin sedan själv rustat upp ordentligt.

FAKTA

Robin Stattin

Ålder: 21 år.
Familj: Föräldrar och syskon samt flickvännen Gabriella som studerar offentlig förvaltning vid Örebro Universitet. Storebror är instrumentelektriker på Mondo Dynäs massafabrik norr om Kramfors.
Bor: I egen lägenhet i Sollefteå när han inte pendlar till Gabrielle i Örebro
Fritid: Fiskar mycket på sommaren och är ute i naturen. Robin och Gabriella ska delta i Action Run i Örebro slutet av april – ett hinderlopp med 40-talet hinder. På vintern teknikpyssel – nu med en nyinköpt 3D-skrivare. Och så samlar Robin på gamla mynt och sedlar. ”Fast de närmaste månaderna blir det förstås nästan bara träning inför VM”, konstaterar Robin.

– Jag har satt spotlights och högtalare i taken och riggat om elen så att jag kan fjärrstyra den från mobilen. Nu kan jag styra allt via scenarier och skulle egentligen helt kunna skippa tryckknapparna, säger Robin.

När det kommer till det här med programmering konstaterar Robin att momentet med KNX-programmering nog blir den största utmaningen för honom under VM. Han har visserligen installerat en del Dali-bestyrda belysningar, men KNX har han inte kommit i kontakt med ännu i jobbet.

– Men jag ska gå en kurs under mars månad och så snart det är känt vad KNX-delen i VM kommer att handla om ska jag få KNX-grejor att träna med.

”Smart hem kommer – trots kufarna”

– Men jag ska gå en kurs under mars månad och så snart det är känt vad KNX-delen i VM kommer att handla om ska jag få KNX-grejor att träna med.

Robin har redan fått en verktygslåda med sponsorverktyg, men känner sig än så länge mer van vid sina egna verktyg.

– Min tanke är att prova mig fram och se vad som känns bäst att arbeta med. Och sen har jag hört att det kan bli så att valet av verktyg i slutänden styrs av vilka företag som sponsrar tävlingen i Dubai.

Robin kommer att coachas av förre VM-tävlaren Johan Ledin från Örnsköldsvik. Johans tävlingsmaterial ligger och väntar i båset uppe vid verkstaden, tillsammans med grejor som Robin fått från Nils Karlsson på EUU. Så han har god uppbackning nu när träningen kommer i gång på allvar inför VM.

– Jag har börjat träna på klamring och på att göra snygga böjar. Och på att inreda centraler på ett snyggt och stilrent sätt. Och snabbt, förstås.

– Jag har börjat träna på klamring och på att göra snygga böjar. Och på att inreda centraler på ett snyggt och stilrent sätt. Och snabbt, förstås.

– Men det är lite ovisst att inte veta exakt vilket materiel vi ska arbeta med i VM. Det ryktas om att det kan bli en hel del metallrör och det är ju lite annat än att dra allt i flexslang som jag gör i jobbet. Att bocka rör känns ju ganska meningslöst nuförtiden, menar Robin Stattin.

En annan förberedelse som Robin hunnit med var när han deltog som träningstävlande vid yrkestävlingar i Norge förra hösten.

– Det var kul att se då hur andra arbetar och att se elmateriel som jag inte sett förut här
i Sverige. I Norge kör de med platt kuloledning – den verkade smart men ändå lite konstig, tyckte jag.