Logga in

”Jag tycker det vore bättre att jobba på lördagarna också”

Publicerad
7 nov 2016, 09:53

Att anställa personer från olika kulturer kan ge väldigt positiva effekter på en arbetsplats. Möt ett levande bevis på den saken — Osama Khatib. Han är elektrikern som flydde från krigets Syrien och sedan blev en populär arbets­kamrat hos Midroc Electro i Säter.

En frisk fläkt har svept in genom dörren hos Midroc Electro i Säter. Med sin personliga värme och massor av energi som smittar av sig, har Osama Khatib blivit en elektriker som många vill arbeta med i projekten. Han är ett bra exempel på hur positivt en ökad mångfald kan påverka ett företag eller en bra arbetsplats.

– Osama är en otroligt varm och positiv person, men också en duktig yrkesman med 25 års erfarenhet från elektrikerjobbet. Han har bidragit med mycket kompetens och med en stor skopa nyfikenhet. Det är bra för oss på Midroc att ha fått in någon från en annan ­kultur i gänget, säger Sofia Strömqvist på företagets personalfunktion i Mellansverige.

Sofia var med och anställde Osama Khatib som lärling för lite drygt ett år sedan. Det är ingenting hon ångrar.

– Våra positiva erfarenheter av Osama har inspirerat oss att försöka finna fler nyanlända som kan språket och yrket och som fått kom­pletterande elutbildning här i Sverige, säger Sofia. Närmast ska hon till utbildningsföre­taget Nercia och presentera Midroc. Det var där Osama Khatib fick sin svenska elteknikundervisning.

– Osama är en otroligt varm och positiv person, men också en duktig yrkesman med 25 års erfarenhet från elektrikerjobbet. Han har bidragit med mycket kompetens och med en stor skopa nyfikenhet. Det är bra för oss på Midroc att ha fått in någon från en annan ­kultur i gänget.

Sofia Strömqvist, Midroc

Osama fyller 35 år i januari. Hans 25-åriga erfarenhet som elektriker säger en hel del om hur man kommer in i ett yrke i hans hemland, Syrien.

– Jag växte upp i staden Idlib i nordvästra ­Syrien. Där började jag som elektrikerlärling när jag var tio år – det är så man gör för att komma in i ett yrke. I mitt land blir du vuxen snabbt, när du är 18 förväntas du ha gift dig och skaffat barn, sådan är vår kultur, förklarar Osama.

Långt innan oroligheterna började i Syrien lämnade Osama landet och sökte sig till Grekland. Han kom till turiststaden ­Heraklion på Kreta, träffade en kvinna där som han fortfarande är gift med, och fick ­arbete som elektriker.

– Jag jobbade som elektriker på Kreta i femton år, från år 2000 och framåt, men flyttade sedan tillbaka till Syrien. Då hade inbördeskriget redan brutit ut och situationen var allt svårare, också i Idlib. När den blev ohållbar flydde jag tillsammans med ett gäng tjejer och killar.

Osama Khatib berättar att den strapatsrika flykten tog åtta dagar. Vägen gick via Turkiet och Bulgarien åter till Grekland. Till sist ­hamnade han i Sverige – och det var ingen slump.

– Jag jobbade som elektriker på Kreta i femton år, från år 2000 och framåt, men flyttade sedan tillbaka till Syrien. Då hade inbördeskriget redan brutit ut och situationen var allt svårare, också i Idlib. När den blev ohållbar flydde jag tillsammans med ett gäng tjejer och killar.

Osama Khatib

– Redan som barn hade jag hört att Sverige är ett land som accepterar folk från andra kulturer och som ger dem vad de behöver. Jag visste att det var ett jämlikt land där kvinnorna får köra bil och min erfarenhet är att folk i Sverige är snälla, om än lite enstöriga, säger Osama.

Han saknar lite av den pratiga kulturen och tycker att det kan vara jobbigt att hela tiden vara tvungen att hålla konversationen i gång.

– Fast det gäller inte här på jobbet. Här trivs jag och tycker det är skönt. Mina arbets­kamrater och min chef är väldigt positiva människor som gör jättemycket för att hjälpa mig. Jag tror de är de bästa elektriker som finns här i landet, spekulerar Osama.

När Osama kom till Sverige såg han till att snabbt lära sig svenska. Han läste SFI, svenska för invandrare i åtta månader och därefter gick han en utbildning i elinstallation hos Nercia i Västerås. Efter kursen sökte han arbete som elektriker, men fick först negativa svar från olika företag.

– Min hustru hade kommit efter mig till Sverige och med sig i bagaget hade hon min verktygslåda. Så jag ville verkligen ha ett ­elektrikerjobb, berättar Osama. Och så fick han så ett – hos Midroc i Säter.

– Fast det gäller inte här på jobbet. Här trivs jag och tycker det är skönt. Mina arbets­kamrater och min chef är väldigt positiva människor som gör jättemycket för att hjälpa mig. Jag tror de är de bästa elektriker som finns här i landet.

Osama Khatib

– Osama hade flyttat till Avesta och sökte jobb hos oss, berättar Sofia Strömqvist.

När hon såg hans ansökan och såg att Osama både förstod svenska och hade skaffat sig en svensk elektrikerutbildning, blev hon nyfiken och välkomnade honom till en intervju.

– Jag kollade med Nercia vad Osama fått lära sig där och förstod att han hade alla kvalifikationer som krävdes. När jag såg vilken positiv och härlig person han var och förstod hur stark drivkraft han hade för det här jobbet tvekade jag inte. Sofias omdömen om den sökande ledde till att Osama fick en lärlingsanställning.

– Nu har jag gjort mina 1 600 timmars ­lärlingsjobb och fått mitt ECY-certifikat.

Jag har fått anställning som förstaårsmontör och är jätteglad för det. Osama berättar att han har jobbat på flera håll i södra Dalarna – på Midrocprojekt i Avesta, Hedemora,
Säter och Borlänge. I Säter har det mest ­handlat om ­installationer i privatvillor men i Borlänge har det blivit en del industrijobb också.

Egentligen är elektrikerjobbet ganska ­likartat, oavsett om du arbetar i Syrien, ­Grekland ­eller i Sverige, menar Osama Khatib. Den ­största skillnaden gäller elsäkerheten.

– Jag har visserligen sett en hel del exempel på dåliga elinstallationer i Sverige ­också, men här sätter ni förstås inte vägguttag i duschen, som hemma i Syrien, skrattar han.

– Jag har visserligen sett en hel del exempel på dåliga elinstallationer i Sverige ­också, men här sätter ni förstås inte vägguttag i duschen, som hemma i Syrien.

Osama trivs med alla typer av jobb och alla kolleger tycks trivas med honom.

– Det är många i avdelningar i företaget som uppskattar att ha Osama med i projekten, förklarar Sofia Strömqvist. Det är kanske inte så konstigt, med tanke på att han har 25 års erfarenhet av yrket och dessutom är en ovanligt arbetsvillig person med starkt personligt driv.

– Egentligen förstår jag inte varför ni i Sverige bara arbetar fem dagar i veckan. Jag tycker det vore bättre att jobba på lördagarna också, då håller du dig bättre i form.

Osama säger lite skämtsamt att han tycker svenskarna skulle må lika bra av mera arbete som av att lägga tusentals kronor på gymkort …

FAKTA

Osama Khatib

» Ålder: 34 år.
» Bor: I lägenhet i Avesta.
» Familj: Grekisk hustru som just fått arbete som hemspråkslärare i grekiska.
» Fritidsintressen: Ser sig omkring i Dalarna. Tycker Sverige är väldigt vackert. Älskar sitt arbete.