Logga in

”Ser jag en full kille slå sin tjej går jag emellan”

Publicerad
11 jun 2018, 10:22

Karolina Dahl sa ifrån om det sexistiska klottret på byggtoan. Det gav större eko än vad hon någonsin hade kunnat föreställa sig. Chefredaktör Fredrik Karlsson möter kvinnan som gjort mest för jämställdheten i branschen på senare år.

Det var förra sommaren du publicerade Facebookinlägget med klottret som handlade om dig själv. Vad har hänt sedan dess?

– Jag blev inbjuden till Veidekkes vd för att diskutera frågor om genus med honom och andra representanter från företag, Sveriges Byggindustrier och facket. Det finns en större medvetenhet om frågorna i dag. Veidekke har till exempel tagit med toaletterna i sitt skyddsrondsarbete.

Läs om Karolinas insats på Facebook: Knarkluder löd klottret

Hur tycker du övriga inom branschen reagerat?

– Fler får upp ögonen för att man inte kan stänga ute 50 procent av befolkningen. Jag tycker att killar har blivit tuffare mot varandra, att fler säger ifrån mot en kultur som är skadlig för både kvinnor och män.

Läs mer: Klotterdebatten engagerar, förändring är ett måste

Vad har #metoo-rörelsen betytt?

– Klimatet över lag har blivit bättre. Fler kvinnor har fått självförtroende att våga säga ifrån och en del snubbar har fått bättre insikter.

– Fler kvinnor har fått självförtroende att våga säga ifrån och en del snubbar har fått bättre insikter.

Så agerade Caverion efter klotterdebatten: Caverions krafttag mot kränkningar

Du fick också priset Isabellestipendiet för ditt mod att säga ifrån. Hur kändes det?

– Jag blev överrumplad för jag gjorde ju bara det jag alltid gör: säger ifrån när jag ser något som är fel.

 2017 års Isabellestipendiat Karolina Dahl: ”Räcker inte bara vänta på fler kvinnor i branschen”

Var det självklart för dig att säga ifrån?

– Ja, min agenda var ju att uppmärksamma klottret, att visa folk hur min vardag som elektriker ser ut. Jag var supertaggad på att tjafsa på Facebook med snubbar som tyckte detta var en skitsak. Men det fanns ingen att skälla på. Det var kanske tre sådana kommentarer medan det var 200 som stöttade mig.

Mer om sexism i branschen: ”Jag vill ha upprättelse”

Vad får dig att reagera och säga ifrån?

– Det är så självklart att stå upp för det jag tror på, det som är rätt och att stå upp för andra. Jag mår dåligt av att se saker som inte stämmer och kan inte gå därifrån.

– Jag var supertaggad på att tjafsa på Facebook med snubbar som tyckte detta var en skitsak. Men det fanns ingen att skälla på.

Ordföranden om KNX lättklädda dansshow förra mässan: ”Hoppas vi kan vara mer stolta i år”

Kan det inte vara farligt att gripa in i konflikter?

– Så tänker jag inte, men så gillade jag att slåss när jag var yngre. Ser jag en full kille slå sin tjej går jag emellan, det har jag gjort en massa gånger.

Hon gör också skillnad: Amanda vill vaccinera eleverna mot machokultur

Hur kämpar du för det du tror på i dag?

– Det mesta arbetet sker på internet. Just nu handlar det mycket om nazistiska organisationer som poppar upp i Sverige, att exponera dem för vad de är.

Vilken samhällsfråga tycker du är viktigast?

– Klassfrågan. Varför ska en vd kunna tjäna en miljon i månaden och en undersköterska 18 000? Varför är inte deras jobb lika mycket värda? Jag vill se ett samhälle där alla har det lika bra. Klasskampen går egentligen före allt annat.

– Jag vill se ett samhälle där alla har det lika bra. Klasskampen går egentligen före allt annat.

Praktik ingen idé för Pauline – skulle inte få eljobb ändå

Vad är största problemet för kvinnor i byggbranschen i dag?

– Osynliggörandet. Att inte titta kvinnor
i ögonen. Att bli sedd som en andra klassens medborgare när man bara vill göra sitt jobb.

Trivs du med att jobba som elektriker?

– Det kan vara ett kul yrke, man skapar något, får saker att lira och plötsligt lyser det. Men det är stressigt och smutsigt och man kan få ta mycket skit, för byggbranschen lockar inte alltid till sig de mest begåvade.

FAKTA

Karolina Dahl, elektriker Caverion

Ålder: 38.

Familj: Mamma.

Bor: Lägenhet i Årsta i södra Stockholm.

Utbildning: Gymnasium, vuxenutbildning till elektriker.

Karriär i korthet: Jobbat på kafé och restaurang, sedan sju olika elfirmor.

Vad är det första du gör på morgonen?

– Kissar, äter frukost.

Ditt senaste hemmafix?

– Försökte fixa ett vindskydd på balkongen men det gick sådär.

Vad ligger på nattduksbordet?

– Min telefon och mjukgörande krämer, boken The Satanic bible av Anton La Vey ligger i vardagsrummet.

Dold talang?

– Kan sjunga. Var med i band förr.

Hur sportar du helst?

– Promenerar.