Logga in

8 sätt att bli en rikare elektriker

Publicerad
3 apr 2019, 09:48

Ok, vi skippar skitsnacket. Du vill slippa svetta dig blodig för att siffrorna ska gå ihop varje år. Gör så här för att öka din lönsamhet och kliva uppåt i värdekedjan.

1 Lär dig mer om samordning

Bygg kompetens för att ta rollen som installationssamordnare. Gör nu utrymme för att gå utbildningar. Inspireras av andra. Lusläs exempelvis Elinstallatören som i varje nummer skriver om företag som har gjort det lilla extra för att lyckas. Kanske kan du lära dig något av vd:n som blev överkörd av en snövessla men som nu är på väg mot sin första miljard

Och förstås av den här vd:n: Så fick de en vinstmarginal – på mer än 24 procent

2 Kom in tidigt i projekten 

Bli mycket bättre på teknik och ekonomi så att ni kan komma tidigare in i projekten. Ta sedan betalt för den kompetensen. Lyssna på Bravidabossen: Skippa dåligt betalda jobb

3 Nöj dig inte med bara el

Inrätta partnerskap med VS- och ventilationsföretag om du saknar den kompetensen själv, erbjud ”installationspaket”. Brobergs El i Frillesås ångrar inte satsningen på VVS.

4 Du kan bäst

Ta rollen som totalansvarig för alla tekniska installationer.

5 Skippa mellanhänder

Skriv avtal direkt med beställaren – parallellt med byggentreprenören. Roslagens ­Styrinstallation i Norrtälje vill exempelvis inte ha ­några andra företag mellan sig och kunderna.

6 Bonda

Hur kan ni skapa ett fördjupat samarbete med byggentreprenörerna? Ringa ett extra samtal kanske? Gör tid för att luncha. Bjud in till frukostmöten. Lär dig namnen på chefernas barn om det så krävs. Om du bara skippar ohederligheterna så kan man lära sig mycket av hur Jimmy jobbar med människor och affärer i tv-serien ”Better call Saul”. 

7 Bli en guru …

Bredda utbudet inom service till att omfatta allt fastighetsägaren behöver ha hjälp med. Självklart måste ni erbjuda rådgivning, se inte ner på folk som frågar ”Den där lampan, blir den mycket mörk när man släcker den?”.

8 … och få alla att lyssna på dig

Verka för fördjupade samverkansentreprenader där beställaren sätter tonen och samlar aktörerna omkring sig.