Logga in

”Jag längtar efter att få köra den igen”

Publicerad
19 sep 2017, 08:03

Fiats första fyrhjulsdrivna pickup är ett bilbygge av högsta kvalitet. Den italienska biljätten ger sig in i den stekheta pickisklassen med Fullback. En bil som är identisk med Mitsubishi L200.

Fullback tillverkas av Mitsubishi i Laem Chabang i Thailand. En konsekvens av de allt vanligare samarbetena mellan biltillverkarna är att du som elektriker får lyfta blicken från bilen och titta på eventuella skillnader i det ekonomiska erbjudandet. I det här aktuella fallet kan det till exempel vara läge att jämföra skillnaderna mellan L200:s och Fullbacks garantier. Fiats garantier gäller i fem år med 200 000 kilometers körsträcka och fri körsträcka de två första åren. För dig som väljer Mitsubishi gäller fem år med 100 000 kilometers körsträcka.

Bilen du ska välja bort om du vill vara unik

Fullback ger direkt svar på tal när jag trycker på gasen. Redan efter några hundra meter på asfalt känns bilen spännande och spänstig att köra. Men en pickup är förstås byggd för att även klara av betydligt tuffare körning än slät asfalt. Jag tar ut den på smala och kurviga, men framför allt snöiga och bitvis isiga grusvägar. De odubbade vinterdäcken biter sig fast på underlaget.

Så ska fransmännen sälja massor med transportbilar

En konsekvens av de allt vanligare samarbetena mellan biltillverkarna är att du som elektriker får lyfta blicken från bilen och titta på eventuella skillnader i det ekonomiska erbjudandet. 

Efter 20 mils körning parkerar jag bilen. Men det dröjer bara någon timme innan jag kommer på mig själv att längta efter att köra den igen. Med 180 hästkrafter vid 3 500 varv och 430 Newtonmeter vid 2 500 varv per minut är Fullback en bil som ger fullt tillräcklig acceleration och dragstyrka.

Attiraljerna som ska locka svenskarna att köpa jänkar-suv

Bilen har inkopplingsbar fyrhjulsdrift med både hög- och lågväxel. Fullback tillverkas
i fyra karossvarianter och tre utrustningsnivåer, men i Sverige finns den endast tillgänglig
i en utrustningsnivå – det vill säga fullt utrustad och endast som dubbelhytt. Däremot kan du välja mellan manuell eller automatlåda.

Med 180 hästkrafter vid 3 500 varv och 430 Newtonmeter vid 2 500 varv per minut är Fullback en bil som ger fullt tillräcklig acceleration och dragstyrka.

Jag kör den femstegade automatlådan, som växlar mjukt och följsamt. Att bilen har maximal lutningsvinkel på 45 grader kan vara bra att veta för dig som kör i oländig terräng.

Outlanderns enda nya funktion: en knapp

Sikten från hytten är bra och det är lätt att manövrera sig fram med knapparna. Pekskärmen är lättnavigerad. En finess värd att nämna är släpvagnsstabiliseringen som ger optimal stabilitet med påkopplat släp.  Om fordonet girar drastiskt och släpet blir instabilt kommer stabiliseringssystemet automatiskt bromsa bilen för att återta kontroll över släpet.

FAKTA

Fiat Fullback

Grundpris: 269 900 kronor (provkörd bil).
Första förhöjd leasingavgift: 54 000 kr.
Leasingtid: 36 månader.
Leasingavgift/månad: 4 720 kronor.
Restvärde: 82 000 kr. 
Bränslealternativ l/100 km (blandad körning): Diesel frårn 7,5.
Säkerhet, grundutrustning i urval: Hög säkerhet. Krockkuddar (fram/gardin) för förare och passagerare, knäkrockkudde (endast förare), trepunktsbälte på alla platser, ABS-bromsar.
Tillval i urval: Fullt utrustad från början.
Konkurrenter i urval: Volkswagen Amarok, Nissan Navara, Mitsubishi L200.
Motoralternativ: 2,4 l/180 hk/430 Nm.
Lastutrymme: Flak mått: bredd = 1470 mm, längd = 1520 mm.
Växellåda: 6-vxl manuell/5-stegad automat.
C02-utsläpp i g/km: Fr. 196.
Max lastvikt/dragvikt: 1 000 kg/3 100 kg.
2- eller 4-hjulsdrift: 2WD/4WD.