Logga in

Pickuper har aldrig varit hetare

Publicerad
18 aug 2017, 08:40

För elektriker som gillar pickuper har utbudet aldrig någonsin varit större och intressantare än vad det är i dag. I slutet av 2017 kommer det finnas cirka tio tillgängliga modeller att välja mellan. Plus en handfull vräkiga ­importbilar från USA.

Några av de kommande mest hajpade pickuperna förväntas lanseras i slutet av 2017 och kommer från Mercedes-Benz och Renault. Det handlar om bilmodeller som bottnar i ett djupt leverantörssamarbete.

Därför ska du som elinstallatör köra en pick-up

Innan Mercedes lanserar sin första pickup någonsin bär bilen namnet Concept X-Class. Det vi i dagsläget vet är att bilbygget är ett samarbete med Nissan och Renault. När Concept X-Class visades som konceptbil i Stockholm i slutet på oktober 2016 blev det känt att bilen kommer att lanseras som två olika modeller – Powerful Adventurer och Stylish Explorer.

Bilen du ska välja bort om du vill vara unik 

Om sin kommande pickup har Mercedes sagt ”Första pickupen från en premiumtillverkare”. Biljätten spände i och för sig bågen hårt inför lanseringen av Citan för några år sedan, då besvikelsen var stor, när det visade sig att bilen i själva verket var en Renault Kangoo.

Innan Mercedes lanserar sin första pickup någonsin bär bilen namnet Concept X-Class. Det vi i dagsläget vet är att bilbygget är ett samarbete med Nissan och Renault.

Mercedes ena samarbetspartner Renault visade konceptvarianten av sin modell Alaskan i Paris i början av september 2015. Vid utvecklingen av den bilen har även Nissan varit med, med sin modell Navara. Trenden att biljättar samarbetar för att ta fram nya modeller är alltså oerhört tydlig i dessa fall.

Attiraljerna som ska locka svenskarna att köpa jänkar-suv

Den konceptbil vi såg av Alaskan lär inte se likadan ut som den färdiga varianten av bilen. Det gäller även det färdiga utseendet på Mercedes kommande pickup. Av erfarenhet vet vi nämligen att det tyvärr är de där snillrika detaljerna som försvinner på vägen från konceptbil till produktionsbil. För visst är det innovativa designdetaljer som höjer bilens attraktionsvärde och sticker ut bland de pickuper som finns på marknaden.

Därför är det så lång väntetid på Mercan

Men vi får hoppas att vi har fel och att Mercedes pickup ser ut som konceptbilen när den lanseras.

Av erfarenhet vet vi nämligen att det tyvärr är de där snillrika detaljerna som försvinner på vägen från konceptbil till produktionsbil.

Fiats nya pickup, Fullback, är förstås också ett intressant produktsläpp likväl som det är ett tvättäkta samarbete med Mitsubishi. Fullback är nämligen i princip identisk med L200, förutom, som alltid, designdetaljer och emblem förstås.

Så ska fransmännen sälja massor med transportbilar

De hetaste produktsläppen är alltid som sig bör de som vi väntar på. De viktigaste pickissläppen under 2016 var dock Nissan Navara, Volkswagen Amarok och Toyota Hilux. Tre bilar som tillhört hantverkarnas populäraste pickuper sedan flera år.

FAKTA

Jeep släpper en pickup

Som inför alla nya bilsläpp är det stor spridning på ryktesfloran. Det gäller verkligen också Jeep, som planerar att lansera en pickup med namnet Wrangler. Några detaljer om bilen finns inte ännu. Ryktet säger dock att den kommer att förses med en V6-motor. Något officiellt lanseringsdatum är heller ännu inte spikat.

För dig som vill ha mer av allt blev nyligen nya F-150 Raptorn från Ford tillgänglig som USA-import. Föredrar du en pickup kommer 2017 alltså att vara det hittills mest intressanta året. Med ett utbud som passar de allra flesta elektriker, med förkärlek till pickupklassen.