Logga in

Därför ska du bry dig om Nest

Publicerad
7 sep 2017, 13:29

Vilken bostadsköpare bryr sig om smarta hem? Det krasst ekonomiska svaret är – ingen. Men Google väljer nu elgrossisten Rexel vid sidan av Elgiganten och Clas Ohlson som återförsäljare för Nests produkter. Det är dags för elteknikbranschen att börja bry sig.

Idag är hemautomation en marginell företeelse för ingenjörer med för mycket fritid. istället borde det vara ett stadigt intäktsben för elinstallatörer som verkar på privatmarknaden. Vanliga konsumenter har ingen relation till det smarta hemmet. Handlar det om kylskåp som vet när mjölken är slut? Eller säkerhet? Belysning? Det smarta hemmet är fast i en ond spiral. Kunderna efterfrågar det inte. Elinstallatörer säljer inte in det. Ingen aktör marknadsför produkterna.

Samtidigt har tekniken mognat och det smarta hemmet står nu vid samma tröskel som den smarta telefonen gjorde för tio år sedan. När Steve Jobs demonstrerade den första Iphonen var det inte den första telefonen med pekskärm och internet. Nördar hade haft sådana i flera år. Bedriften handlade om att skapa habegär. Habegär går inte att överskatta som drivkraft på massmarknaden.

”Automationsprodukter som man kan sätta i vägguttaget avfärdades för två år sedan. I måndags gick Rexel ut med pressmeddelande just om automationsprodukter som kunder kan köpa på Clas Ohlson och koppla in via vägguttaget. För elinstallatörer är svängningen, men framförallt Nests inträde på svenska marknaden, goda nyheter.”

Tre år efter Iphonen grundade två avhoppade Appleingenjörer Nest. De lanserade sin smarta termostat 2011, en brandvarnare 2013 och en övervakningskamera för hemmet året därpå. Google betalade 3,2 miljarder dollar för Nest 2014 och nu kommer alltså företagets produkter på allvar till Sverige genom distributionsavtal med två konsumentkedjor och en elgrossist.

i en artikel i Elinstallatören 2015 sa Rexels Martin Cederström så här: ”Att sätta produkter i vägguttaget är en lösning som man lika bra kan köpa på Clas Ohlson, men det känns inte som något elteknikbranschen behöver hålla på med eller för den delen marknadsföra”. Automationsprodukter som man kan sätta i vägguttaget avfärdades för två år sedan. I måndags gick Rexel ut med pressmeddelande just om automationsprodukter som kunder kan köpa på Clas Ohlson och koppla in via vägguttaget. För elinstallatörer är svängningen, men framförallt Nests inträde på svenska marknaden, goda nyheter.

Den som jobbar med installation mot privatmarknaden är det en skänk från ovan att Nest säljer sina smarta brandvarnare och kameror, (och ja, de är verkligen smarta), både hos en elgrossist som Rexel och hos Clas Ohlson och Elgiganten. För att Elinstallatörer ska kunna tjäna pengar på smart hemteknik måste vanliga människors efterfråga den. För att de ska efterfråga den behöver de förstå den och för att förstå den behöver någon förklara den.

Därför är det så viktigt att det här inte blir en specialprodukt man bara kan få via elgrossister. På samma sätt bör alla välkomna Ikeas smarta belysning och lampor som Philips Hue eftersom båda medverkar till att konsumenter lär sig värdesätta elteknik med smarta funktioner. Lamporna från Philips Hue är för övrigt kompatibla med Nest genom tredjepartsprogrammet Works with Nest.

Så länge marknaden för smart hemteknik består av tekniskt kunniga och intresserade personer är installatören ett dyrt och onödigt extra steg. När kunden är en vanlig konsument som tycker att det är jobbigt att borra i taket, förlänga sitt wifinätverk eller vill ha en övervakningskamera där strömmen inte är framdragen uppstår behovet av en elinstallatör. Bara när habegäret är större än prislappen kan det smarta hemmet slå. Med Nests lansering i Sverige närmar vi oss.