Logga in

Ikea börjar sälja hembatterier

Publicerad
3 aug 2017, 11:26

En typisk familj kan ha en produktionstopp på 4kW från egna solceller. Samma familj använder bara 20 procent av det som den egna anläggningen producerar. Nu vill Ikea radikalt ändra det genom att sälja hembatterier.

Hembatterier kommer först till den brittiska marknaden där Ikea gått ihop med partnerföretaget Solarcentury. I Storbritannien började Ikea redan 2013 sälja solceller med då i lag med ett kinesiskt företag. Efter ett avbräck där Ikea i tysthet tog bort solceller från sitt sortiment började möbelföretaget återigen med försäljning under 2016. Nu har Ikea flera särskilda butiker i Storbritannien som säljer solceller och installation.

Regeringen backar om solskatt

Igår kom beskedet att Ikea genom sin partner Solarcentury också börjar sälja hembatterier. Ikea förklarar att en typisk familj bara kan förbruka 20 procent av den el den egna solelanläggningen kan producera. Det här beror på att solceller har sin produktionstopp mitt på dagen då de flesta familjemedlemmar inte är hemma . Om skälet till att man har solceller är att sänka elräkningen är hembatterier ett logiskt val skriver företaget i ett pressmeddelande

Hur säkert är egentligen ett hembatteri?

Ikeas använder ett räkneexempel där en familjs anläggning har sin produktionstopp på 4kW. Med batteri kan familjen förbruka 65 procent istället för 20 prodcent av vad solcellsanläggningen producerar. Samma familj sänker därmed sin elräkning med 48 procent.

Så länge kan hembatteriet driva villan vintertid