Logga in

Lilla lådan ger strömmen tillbaka på halva tiden

Publicerad
14 apr 2021, 05:45
| Uppdaterad
13 apr 2021

Sensorer i varje stolpe hittar snabbt felen i elnätet. Kunderna får kortare strömavbrott, montörerna på fältet slipper slitigt och riskfyllt felsökningsarbete.

Text

Fler fiffiga innovationer::
Göte maxar elproduktionen med roterande solceller – byggda av skrot

MER OM SVERIGES SITUATION KAPACITETSMÄSSIGT:
”Elnätet är föråldrat och lider av kapacitetsbrist”

12:10. 288 kunder förlorar strömmen torsdagen den 19 november då starka vindar drar in över Hallandsåsen i nordvästra Skåne.

Kartbilden.

I normala fall skulle de ha fått vänta i flera timmar innan spänningen kom tillbaka i det luftburna ledningsnätet. Men den här gången löstes problemet betydligt snabbare tack vare ett nytt övervakningssystem, som Öresundskraft hade tagit i drift två veckor tidigare. Nu fick personalen i driftcentralen snabbt situationen klar för sig. En kartbild på skärmen visade: Att det var strömavbrott. Mellan vilka två stolpar problemet fanns och vilken frånskiljare som kunde öppnas för att isolera det drabbade området.

12:14. Fjärromkopplingen klar. Därmed fick majoriteten av de drabbade kunderna strömmen tillbaka redan efter fyra minuter. Sedan visste montörerna exakt vart de skulle bege sig för att fixa problemet åt de kvarvarande 25–30 strömlösa kunderna. Det visade sig att ett träd hade fallit över ledningen mellan de två utpekade stolparna. Trädet sågades ner.

14:48. Samtliga kunder hade ström igen.

Övervakningssystemet visade snabbt att ett träd hade fallit över ledningen.

Magnus Sjunnesson är teknisk chef på Öresundskraft Distribution.

Magnus Sjunnesson.

– Kunderna får snabbt tillbaka strömmen när vi kan isolera felet och skicka montörerna till rätt plats direkt. Att hitta ett fel kan annars vara ett svårt och tidskrävande arbete som även kan vara riskfyllt om det är besvärlig terräng, oväder och kanske mörker, säger han.

Den nya övervakningstekniken heter SGS, Smart Grid Surveillance, och har utvecklats av Luleåföretaget Exeri.

– Vi kan mer än halvera tiden för strömavbrott. Nätägaren får järnkoll på ledningarna och kan även upptäcka avvikelser i nätet som kan leda till fel längre fram. Det ger helt nya möjligheter att göra förebyggande underhåll, säger Magnus Karlsson, vd och grundare på Exeri.

Magnus Karlsson.

Med tekniken upptäcks alla möjliga fel, som avbrott, kortslutningar och överslag. Även så kallade intermittenta fel kan avslöjas. Spruckna isolatorer som har skadats av åsknedslag till exempel. Vid torrt väder kan skadade isolatorer ofta funka, men när luften blir fuktig blir det överslag.

– Att upptäcka en liten spricka i en isolator kan vara ruggigt svårt. I stället för att byta en enda förhållandevis billig isolator kan nätägaren bli tvungen att riva hela ledningssträckor och bygga nytt, säger Magnus Karlsson.

”Nätägaren får järnkoll på ledningarna och kan även upptäcka avvikelser i nätet som kan leda till fel längre fram. Det ger helt nya möjligheter att göra förebyggande underhåll.”

Magnus Karlsson, vd och grundare på Exeri

Det var ett sådant återkommande fel som fick honom att kläcka idén för snart tio år sedan. Han drabbades ideligen av strömavbrott i sitt hem utanför Luleå. Orsaken var en sprucken isolator som nätägaren inte kunde identifiera. En dag stod Magnus i duschen och skulle skölja schampot ur håret när ännu ett strömavbrott inträffade. Han började fundera på om det verkligen behövde vara så här?

Grafik över övervakningssystemets funktion.
Så funkar övervakningstekniken SGS. 1. Små lådor med ­sensorer, som Exeri kallar linjeagenter, ­monteras i stolparna cirka en meter under ­ledningarna. Installationen går på några minuter. 2. Utrustningen känner bland annat av de ­elektriska och magnetiska fälten runt elledningarna och gör en ­första analys om en ­avvikelse inträffar. 3. Informationen skickas via radio till en central enhet, som gör ytterligare beräkningar för att bedöma om det finns något problem i elnätet och i så fall var.

— Jag hade tidigare jobbat många år på Ericsson och i telekombranschen vet man exakt hur näten mår. Jag började fundera på vad elnätsbolagen skulle behöva för att få mer koll på sina elnät. Och vad fick det kosta? berättar han.

Några år tidigare hade Magnus Karlsson grundat Exeri tillsammans med två forna Ericssonkollegor, och 2015 började de utveckla SGS. De första fältförsöken gjordes i Skellefteå Krafts nät 2017. I dag använder sju svenska elnätsbolag tekniken, från lilla Övertorneå Energi till Eon. 

Installationen kostar runt 25 000 kronor per kilometer om en linjeagent placeras i varje stolpe. Å andra sidan sparar nätägaren pengar på färre och kortare strömavbrott. Och alternativ som att gräva ner luftledningarna är betydligt dyrare.

”Vi kommer att utvärdera systemet både tekniskt och ekonomiskt efter vintersäsongen. Sedan tar vi ställning till om vi ska göra installationer på fler platser.”

Magnus Sjunnesson, Öresundskraft Distribution 

Nu vidareutvecklar Exeri systemet för att kunna upptäcka säkerhetsrisker för både fältarbetare och privatpersoner. Som att en stolpe börjar lutar eller blir spänningsförande. 

Om en ledning exempelvis lägger sig mot regeln på en torr stolpe löser elnätet inte alltid ut. Men överslaget kan vara ett faktum om stolpen blir blöt av regn – eller om en person lutar sig mot stolpen. En annan framtida funktion är att upptäcka om en nedfallen ledning fortfarande är strömförande. Då kan man bryta strömmen och varna innan fältpersonalen är på plats.

Öresundskraft har installerat drygt 200 linjeagenter på Hallandsåsen för att prova tekniken. Förutom att korta strömavbrott hoppas elnätsbolaget kunna undvika avbrott genom att upptäcka avvikelser i tid.

– Vi kommer att utvärdera systemet både tekniskt och ekonomiskt efter vintersäsongen. Sedan tar vi ställning till om vi ska göra installationer på fler platser, säger Magnus Sjunnesson på Öresundskraft Distribution.

Läs också:
Ö i Stockholms skärgård får mikronät

Elnätsbolaget har ett mellanspänningsnät på drygt 140 mil, varav cirka 25 mil går i luften. Även i det nedgrävda kabelnätet används en ny övervakningsteknik sedan några år tillbaka. Den heter Smart Cable Guard och kommer från nederländska DNV GL. Två små lådor i vardera änden av kabeln analyserar så kallade ”partial discharges”, PD. Det är små urladdningar som kan bero på fukt eller skadad isolering, problem som kan orsaka strömavbrott med tiden.

– Vi vill digitalisera elnätet och göra det smartare för att säkra elleveransen till våra kunder, säger Magnus Sjunnesson.