Logga in

”Väntar man till sista veckan blir det snärjigt”

Publicerad
1 jun 2017, 10:59

Många elinstallationsföretag har inte registrerat sig hos Elsäkerhetsverket ännu – och nästa månad träder den nya lagen träder.

– Oroväckande. Väntar man till sista veckan blir det väldigt snärjigt att hinna, säger Reijo Mustonen, projektledare på Installatörsföretagen.

Den första juli införs en ny elsäkerhetslag i Sverige. Efter det datumet måste alla företag som utför elinstallationsarbete på annans anläggning finnas med i Elsäkerhetsverkets nya register. Annars bedriver de olaglig verksamhet.

Första juni, med en månad kvar till lagändringen, hade 5 397 företag registrerat sig.

– Vi räknar med att få in ungefär 10 000 företag, så många verkar vara sent ute. Men det finns ingen övergångsperiod, och reglerna är tydliga. Efter 1 juli får företag inte utföra elinstallationsarbete på annans anläggning om de inte finns i registret, säger Peter Lindberg, som är projektledare på Elsäkerhetsverket.

”Oroväckande att fler inte har anmält sig. Väntar man till sista veckan blir det väldigt snärjigt att hinna.”

Reijo Mustonen, Installatörsföretagens projektledare för den nya elsäkerhetslagen.

 

Han blev först i nya registret: Läs om Krister Stenvall i Uddevalla som hann först

Läget är ungefär detsamma bland Installatörsföretagens medlemmar. Cirka 2 350 av medlemsföretagen behöver registrera sig. Den sista maj hade 1 382 av dem anmält sig till registret.  

– Det är oroväckande att fler inte har anmält sig. Väntar man till sista veckan blir det väldigt snärjigt att hinna, säger Reijo Mustonen, som är Installatörsföretagens projektledare för den nya elsäkerhetslagen.

”Det är kanske som med deklarationen. Alla vet att den ska in i början av maj, men många väntar ändå till sista stund”.

Reijo Mustonen, Installatörsföretagen.

Läs mer: Därför gillar branschen nya registret

Registreringen på Elsäkerhetsverkets e-tjänst tar visserligen inte många minuter. Men det krävs en del förberedelser. Man ska exempelvis utse en person till ”Elinstallatör för regelefterlevnad” och ett egenkontrollprogram måste finnas på plats senast när lagen träder i kraft.

– Det är kanske som med deklarationen. Alla vet att den ska in i början av maj, men många väntar ändå till sista stund, säger Reijo Mustonen.

Den andra veckan i juni börjar Installatörsföretagen att skicka ut varningsbrev till medlemmar som ännu inte har anmält sig. De företag som inte klarar deadline 1 juli kommer att bli uppringda. Nästa steg blir att under hösten kontakta eftersläntrare och fråga om de behöver hjälp. Men i november börjar fristen att ta slut för medlemmar som utför elinstallationer på annan anläggning utan att ha registrerat sig. Vid styrelsemötet i december fattas beslut om åtgärd.

– Är man medlem hos oss så ska man vara registrerad. Vi vill ha en seriös bransch och få bort fulelen, och då måste alla följa reglerna, säger Reijo Mustonen.

Under hösten räknar Elsäkerhetsverket med att få in många tips, eller indikationer som de kallas på myndigheten.

– Det kan exempelvis vara företag som anmäler att konkurrenter gör elinstallationer utan att vara registrerade. Då är det viktigt att vi agerar snabbt, och en särskild arbetsgrupp som kommer att arbeta med indikationer, säger Peter Lindberg.

Läs mer: Därför behöver många VVS-företag anmäla sig

Fakta / Nya Elsäkerhetslagen

Träder i kraft 1 juli 2017

Ansvaret flyttas från elinstallatören till företaget.

Elinstallationsföretag ska ha minst en elinstallatör för regelefterlevnad.

Företag som yrkesmässigt utför elinstallationsarbeten på annans anläggning måste registrera sig. Annars är arbetet olagligt.

Registreringen kan göras dygnet runt på Elsäkerhetsverkets e-tjänst.

I juli öppnar e-tjänsten ”Kolla elföretaget” där alla registrerade företag listas.