Logga in

Rättsfall: Elektriker utan auktorisation ”bara fortsatte att köra”

Publicerad
29 aug 2022, 14:37
| Uppdaterad
30 aug 2022

Elektrikern gjorde elinstallationer – trots att svågern med auktorisation hade lämnat firman. ”Jag glömde bort det.”

Södertörns tingsrätt dömde i juli en elektriker till dagsböter för brott mot elsäkerhetslagen. Det hela började vintern 2021 när en kvinna anlitade en entreprenör för att rusta upp sitt sommarhus söder om Stockholm. Entreprenören tog i sin tur in sin vän elektrikern för att utföra elinstallationerna.

Hovrätten:
Lekmans elinstallationer inte fel

När arbetet var klart får kvinnan via bekantas bekanta höra att elektrikern saknade auktorisation för att utföra elinstallationer. Hon kontaktar då Elsäkerhetsverket. Myndigheten bekräftar hennes farhågor. Elektrikern finns inte i elinstallatörsregistret och entreprenören finns inte i företagsregistret.

Då gör kvinnan en anmälan till polisen om brott mot elsäkerhetslagen. Elektrikern vänder sig i sin tur till Elsäkerhetsverket för att finna en lösning. Han berättar att han arbetat som elektriker sedan 1980-talet. För drygt tio år sedan startade han en elfirma tillsammans med sin svåger som har auktorisation. När svågern sedan lämnade firman kom han aldrig till skott med att ordna egen auktorisation.  

Han uppger att installationerna i kvinnans sommarhus har genomförts på ”rätt och riktigt sätt” och berättar att han har påbörjat en distanskurs för auktorisering. Nu undrar han om Elsäkerhetsverket kan ge uppskov tills utbildning och registrering är klar. Men det godtar inte myndigheten.

I förhör med polisen nekar elektrikern till brott och berättar han att han helt enkelt glömde bort att han saknade auktorisation. ”Jag tänkte inte på det. Jag bara fortsatte att köra. Jag körde på som vanligt.” Samtidigt poängterar han att installationen är gjord enligt alla regler.

Läs också:
Elinstallatör får auktorisationen inskränkt

När ärendet avgörs i tingsrätten fälls han för brott mot elsäkerhetslagen. Straffet blir femtio dagsböter á 250 kronor, vilket ger ett totalt bötesbelopp på 12 500 kronor. Eftersom brottet har fängelse i straffskalan ska han även betala 800 kronor till Brottsofferfonden.