Logga in

”Ge fler en chans att sadla om”

Publicerad
27 jun 2017, 13:13

Vissa lyckas, andra inte. Trots kompetensbrist är det svårt att yrkesväxla till elektriker eller VVS-montör. Med stundande pensionsavgångar, blir behovet än mer akut. Vissa har däremot framgångsrikt kringgått den traditionella utbildningsvägen.

Varför måste det vara så svårt att bli elektriker eller VVS-montör för den som inte valde ”rätt” som 15-åring? Den som inte går gymnasiets el- och energiprogram eller VVS- och fastighetsprogrammet som tonåring kan få svårt att sadla om i vuxen ålder.

Men det finns personer som lyckas.

Möt Sylvia Chamoun som berättar om sin långa yrkesresa. Efter att ha jobbat i många år på badhus, restauranger och i affärer läste hon in elkurserna – och stormtrivs nu som elektriker på Midroc i Jönköping.

David Björkander gick hotell- och turismprogrammet för att sen få jobb som IT-tekniker på Scandic, där han snabbt avancerade till huvudkontoret som IT-ansvarig. Efter 13 år inom hotellkedjan bestämde han sig för att utbilda sig till VVS-montör, ett val han aldrig ångrat.

Kompetensbrist+bostadsbrist=Sant; Boverkets krav omöjliga.

”Många andra vuxna får aldrig chansen att bli elektriker eller VVS-montör, trots att viljan finns. Svårigheterna att sadla om drabbar även alla de installationsföretag som söker utbildad personal med ljus och lykta.”

Charlotta von Schultz

Reporter

Det senaste året har Elinstallatören träffat ytterligare två personer som inte tagit den vanliga vägen via gymnasiet. Ida Kullander valde att skola om sig till elektriker efter 17 år som bokredaktör, och fick tre jobberbjudanden redan första terminen. Hassan Aal Hasoon hade 18 års erfarenhet som elektriker när han kom till Sverige från Irak. Först efter nio år och åtta bedrövelser lyckades han validera sig och gjorde come-back i yrket. I slutet av maj utsågs han till årets lärling av Företagarna i Sigtuna kommun. Grattis!

Plats på yrkes-vux? Inte om du är etablerad.

Sylvia, David, Ida och Hassan har olika jobbakgrund men en gemensam nämnare: en stor entusiasm för sitt yrkesval. Många andra vuxna får aldrig chansen att bli elektriker eller VVS-montör, trots att viljan finns. Svårigheterna att sadla om drabbar även alla de installationsföretag som söker utbildad personal med ljus och lykta. Kompetensbristen är akut, och någon ljusning kan inte skönjas. Tvärtom. Tusentals erfarna elektriker och VVS-montörer går i pension de närmaste åren. Samtidigt söker alltför få unga till gymnasiets yrkesprogram.

Om kompetensbristen ska lindras måste fler få möjlighet att gå yrkes-vux eller bli företagslärlingar. Även personer som redan är etablerade på arbetsmarknaden, fast i en annan bransch. Annars klarar vi varken att bygga bort bostadsbristen eller att energieffektivisera dagens byggnader.

En ljusglimt på utbildningsfronten för el är Sveriges första vuxenutbildning som följer ETG-konceptet startade i fjol på Tyresö Gymnasium utanför Stockholm. Framemot jul går den första kullen ut.

Projekt ska locka fler till elbranschen.