Logga in

“Kan bli aha-upplevelse för just de som tittar”

Publicerad
20 mar 2017, 13:36

I kvällens avsnitt av Äntligen Hemma pratar Håkan Svanström och Martin Timell om nya elsäkerhetslagen och varför det är viktigt att privatpersoner går in och kollar i registret innan de anlitar en elektriker. Men Håkan Svanström uppmanar samtidigt andra i elteknikbranschen att prata fulel. “Gud ja, tänk om fler kunde hjälpa till!”

I kvällens avsnitt av Äntligen hemma kommer en bit av programmet tillägnas det nya företagarregistret som är en del av den nya Elsäkerhetslagen. Många elteknikföretag har redan anmält sig. För privatpersonen som ska köpa tjänster från ett elinstallationsföretag blir det lätt att se vilket företag som har en auktoriserad elinstallatör, (den nya titel som ersätter behörig elinstallatör). Men, berättar Håkan Svanström, det handlar inte om många minuters sändningstid.

Du missade väl inte när Martin Timell och Håkan Svanström gästade Elstudion i höstas, se programmet här. 

– Det är klart att det kan bli en aha-upplevelse för de som ser programmet. Men det skulle behövas en massiv kampanj från Elsäkerhetsverkets sida för att få ut information om nya lagen till allmänheten. Var är affischkampanjerna på stan? Undrar Håkan Svanström.

Han har själv inte sett slutresultatet, det som sänds ikväll, men han berättar att ett råmaterial där han och Martin Timell pratar i 15-30 minuter ofta klipps ner till 2-3 minuter.  

– Det här med elen är inte så upphetsande. Det är de som gör tv-programmet som avgör vad de tror att tittarna är intresserade av.

Men eltekniken har ändå fått mer plats i tv-rutan i hemmafixarprogrammen på senare år. Vad tror du det beror på?

– Martin Timell har gjort vad han har kunnat. När vi lärde känna varandra så pratade vi väldigt mycket el. Han följde med till Elfack ett år och jag tycker han har varit lyhörd.

Du har ju synts väldigt mycket i tv och på sociala medier i de här frågorna, skulle du önska att fler i branschen hjälpte till?

– Gud ja! Tänk om det var några fler som ville hjälpa till att sätta dit de som är livsfarliga skojare som fuskar med el och riskerar människoliv. Det är klart att jag skulle vilja att fler hjälpte till!