Logga in

Nu ska hemmapularna stoppas

Publicerad
14 apr 2020, 09:26
| Uppdaterad
19 feb 2021

Visst får privatpersoner köpa elmateriel i butik. Problemet är att många sedan installerar prylarna på egen hand därhemma.  I maj lanserar Elsäkerhetsverket en lösning.

Hösten 2018 gav regeringen Elsäkerhetsverket ett uppdrag om ”informationsinsatser gällande försäljning av elektriska installationsprodukter”. Den 26 maj lanserar myndigheten resultatet: kopplasäkert.se. Vi ställer fem frågor till projektledaren Elin Cederholm.

Kedja krävs på var:
Elsäkerhetsverket synar Elgigantens installationer

Förra artikeln om Kpppla Säkert;
Så ska hemmapularna stoppas

Vad är kopplasäkert?
– Det är en digital tjänst där privatpersoner kan ta reda på vad de får koppla själv därhemma och när de ska anlita ett elinstallationsföretag. Man anger först vilken miljö som installationen ska göras i, exempelvis ett vardagsrum eller ett badrum, och sedan vilken typ av produkt man vill koppla in, kanske ett vägguttag eller element. Svaret blir i de allra flesta fall att privatpersonen inte får utföra jobbet själva, säger Elin Cederholm.

Fråga Cecilia:
Får jag använda blå ledare som tändtråd?

Varför behövs en sån tjänst?
– Vi vet att det har utförts olagligt elinstallationsarbete i tre av tio hushåll, och det är en fara för elsäkerheten. I ett tidigare regeringsuppdrag utredde Elsäkerhetsverket krav på märkning av elprodukter, som privatpersoner får köpa. Slutsatsen blev att vi först ska prova med en informationsinsats. När kunskapen ökar kan fler göra ett medvetet val. Vi hoppas att färre kommer att välja att själva koppla elen, även om vi är medvetna om att vi kanske inte kommer åt alla. Tanken är att tjänsten även ska kunna användas av butikspersonal när kunder ställer frågor och av elföretag när kunder vill göra en del av eljobbet själv och ”bara få hjälp av en elektriker att koppla in”, säger Elin Cederholm.

Ni lanserar även nya funktioner i e-tjänsten ”Kolla elföretaget”. Vad är nytt?
– Att man kan söka på postnummer och postort för att snabbt hitta ett registrerat elinstallationsföretag i sitt närområde. Privatpersoner som använder kopplasäkert.se kommer ju oftast att få beskedet att de behöver anlita ett elföretag och då ska det vara lätt att hitta ett företag, säger Elin Cederholm.

Behöver elfirmorna agera på något sätt?
– Vi ger elinstallationsföretagen möjlighet att komplettera sin företagsregistrering hos oss med kontaktuppgifter för konsumenter, som telefonnummer, mailadress och webbplats. Vi har börjat att skicka ut mail till alla drygt 12 500 elföretag som är registrera hos oss. Nu hoppas vi bara att vårt mail inte försvinner i en full inkorg så här i coronatider när många företag säkert har annat att fokusera på. Men vi kan redan se att vi börjar få in ett ökat antal ändringar i registret.

Vi har ställt frågan förr – men varför kan ni inte bara förbjuda försäljning av elmateriel till privatpersoner?
– Det har vi inte möjlighet till eftersom vi måste följa EU-regelverket om fri rörlighet för varor och tjänster, säger Elin Cederholm.