Logga in

Två elföretag på svart lista

Publicerad
24 feb 2017, 10:49
| Uppdaterad
29 apr 2021

Åtta av tio företag följer Allmänna reklamationsnämndens råd om hur en tvist med konsument ska lösas. De som inte gör det hamnar på tidningen Råd & Röns svarta lista som publiceras två gånger per år. Årets första upplaga av svarta listan innehåller två elteknikföretag.

G-Elektriska Härryda Icke fackmässig installationen av golvvärmeslingor. ARN rekommenderar G-Elektriska att betala 19 125 kronor.
NKPG Electro Norrköping Kunden vill ha ersättning med 25 650 kronor för elarbeten i sommarstugan. ARN menar att det inte är bevisat att arbetet är felaktigt utfört. Däremot rekommenderar nämnden att företaget återbetalar 4 000 kronor för ej utförd montering av spis och jordfelsbrytare.

 

Anmälningarna till Allmänna reklammationsnämnden ökar. Under 2016 fick ARN ta emot 13536 anmälningar, jämfört med 12035 året innan.

– Vi har fått väldigt många fler ärenden att ta hand om och prövar ärenden inom nya områden, som till exempel värmepumpar, vissa parkeringsavgifter och spel om pengar, säger Britta Ahnmé Kågerman, som är ordförande i ARN.

En annan förändring är att ARN har fått i uppdrag att få parterna att lösa tvister genom förlikning, men det arbetet kom igång först under 2016. Av alla företag som anmälts var det 2016 77 procent som följde ARN:s råd, 2015 var den andelen 80 procent. Totalt hamnar cirka 100 företag på svarta listan, många av dem är inom byggsektorn.