Logga in

Racet mot nya registret

Publicerad
12 jan 2017, 13:18

De hänger på låset – men vem blir först? I dag öppnar e-tjänsten för att registrera elinstallationsföretag enligt nya Elsäkerhetslagen.

Klockan 9:00 i dag, måndag 16:e januari, öppnar Elsäkerhetsverket sin nya e-tjänst för att registrera företag som utför elinstallationer. Samtliga företag som utför arbete på annans anläggning måste vara registrerade den första juli i år när den nya Elsäkerhetslagen träder i kraft. Så det är egentligen ingen brådska. Men Elsäkerhetsverket har fått indikationer på att företag hänger på låset för att bli först.

– Redan i somras hörde företag av sig till oss och undrade vad de skulle göra för att bli det första företaget att registrera sig, säger Cia Edlund, som är kommunikationschef på Elsäkerhetsverket.

Registreringen kan göras via myndighetens e-tjänst, men det krävs en del förarbete. Företagets egenkontrollprogram måste vara klart, och en person ska ha utsetts till ”Elinstallatör för regelefterlevnad”. Om hen utför registreringen går uppgifterna omedelbart in i registret och en bekräftelse skickas på studs.

Mellan 5 000 och 10 000 företag väntas ha hamnat i registret framemot sommaren. Vilka det är kan man se först den 1 juli, när lagen träder i kraft.