Logga in

Elmätarbytet slog ut värmepumpens kretskort – nu svarar Ellevio

Publicerad
22 apr 2024, 07:36
| Uppdaterad
19 apr 2024

Flera personer har vittnat i Elinstallatörens artiklar om hur elmätarbyten lett till förstörda värmepumpar. Samtidigt – miljoner elmätare har bytts. Hur stora är riskerna egentligen? Så här svarar Ellevios projektledare för mätarbyten.

I tidigare artiklar har Elinstallatören berättat om hur värmepumpars kretskort gått sönder i samband med elmätarbyten. Till exempel gav Allmänna reklamationsnämnden en husägare i Säffle rätt i en tvist med Ellevio om en skadad värmepump.

En annan drabbad husägare menar att det inte är förvånande med en del slarvigt handhavande när Ellevio ska byta nära en miljon elmätare före 1 januari 2025. Fram till dags dato har elnätsbolaget bytt 922 000 av 947 000 mätare.

”Det är mycket ovanligt med fel – mindre än en promille. När det gäller elfel är det ännu ovanligare.”

Robert Cavallin, ellevio

Arn-fallet:
Fick rätt om värmepumpen i Arn, men… ”Ellevio var väldigt hårda i sina svar”

Läs också:
”Kostnaden sved – nästan hälften av vad värmepumpen kostat i inköp”

Vad säger Ellevio själva om saken? Vi skickade några frågor till Robert Cavallin, elektroingenjör och projektledare för mätarbyte och mätarteknik.

Hur många olika underleverantörer anlitar Ellevio för dessa elmätarbyten?

– Ellevio har använt två leverantörer för mätarbytena – One Nordic och One Co.

Vilka är de stora eltekniska utmaningarna vid bytet?

– De tydligaste utmaningarna vi mött är bristfälliga och äldre anläggningar. Det kan röra sig om anläggningar med dubbelnolla, anläggningar där mätaren används som kopplingsplint eller skadade tygkablar.

Vilka risker finns för enskilda hushåll?

– Generellt innebär inte mätarbytena någon risk, och i stort har hela vårt omfattande mätarbyte löpt på utan problem. Har man känslig elektronik kan det vara bra att koppla ur den innan mätarbytet, men har man en anläggning i gott skick så finns inga större risker. 

Vad bör husägare tänka på inför ett elmätarbyte? Ska man stänga av apparater eller ta ur säkringar?

– Det bästa man kan göra som husägare är att säkerställa att anläggningen är i gott skick och att mätaren är lätt åtkomlig när våra montörer kommer på besök. Har man väldigt känslig eller viktig elektronik kan man för säkerhets skull koppla ur den inför mätarbytet.

Några vi pratat med skulle vilja ha mer info inför ett kommande mätarbyte. Kan ni utöka informationen till husägare inför bytet på något sätt?

– Vi aviserar våra kunder i god tid inför mätarbytet via brev, vi har en mycket informativ webbportal där man kan få alla detaljer om elmätarbytet. Om något är oklart, om man vill ha förtydliganden eller andra frågor får man gärna höra av sig till vår kundtjänst. Även våra leverantörer kan kontaktas för information och detaljer kring just ditt mätarbyte. Kontaktinformation finns då på aviseringen vi skickar ut.

Läs också:
Kan inkommande PEN bli anläggningsägarens ansvar

Hur vanligt är det med elfel i samband med mätarbyten? Har ni några siffror?

– Det är mycket ovanligt med fel – mindre än en promille. När det gäller elfel är det ännu ovanligare.