Första och tredjeplatsen i vindkraft i samm län

Publicerad 23 aug 2016, 12:45

Västernorrlands län huserar Sollefteå kommun som förra året utökade sin kapacitet med 83 nya vindkraftverk och därmed toppar svenska vindkraftslistan. Sju mil fågelvägen därifrån befinner sig tredje kommun på listan, Örnsköldsvik, som tar tredjeplatsen. Näst mest vindkraft i Sverige har Ockelbo.

Totalt hade Sverige 3174 vindkraftverk vid årsskiftet förra året skedde en ökning med 214 stycken. Vindkraftsproduktionen stod under 2015 för 6 gigawattimmar.

− Vindkraften producerade el motsvarande 12 procent av den svenska elanvändningen under 2015 och andelen kommer att öka, det säger Charlotte Unger Larson, vd för branschorganisationen Svensk Vindenergi.

Vindkraftverk finns idag i 176 av Sveriges 290 kommuner och i Sollefteå ökade den stort förra året. Faktum är att kommunen stod för knappt 40 procent av ökningen med 83 av 214 nya verk.

− År 2040 ska Sveriges hela elproduktion vara 100 procent förnybar, enligt den blocköverskridande energiöverenskommelse som nyligen presenterats. Utbyggnaden av vindkraften är en viktig del för att nå målet, säger Charlotte Unger Larson.

Hur mycket vindkraften kan byggas ut i en kommun är beroende av vindförhållanden men också ytan och befolkningstätheten. De kommuner som idag är bäst på vindkraft i förhållande till land- och havsyta är Malmö som har den havsbaserade vindkraftparken Lillgrund. Därefter följer Ockelbo och Laholm.

Statistiken kommer från Energimyndigheten och omfattar bara vindkraftverk som erhåller elcertifikat eller ursprungsgaranti, mindre vindkraftverk kan finnas utöver de som finns i myndighetens statistik.