Logga in

Negativa elpriser – första gången någonsin i Sverige ​​​​​​

Publicerad
10 feb 2020, 10:54

Ovädret Ciara har slagit hårt mot Sverige och gjort tusentals strömlösa. Men stormen gav också så hög vindkraftsproduktion att spotpriset på el blev negativt. För första gången i Sverige kunde elkunder få betalt för sin elanvändning.

PRESSMEDDELANDE FRÅN ELBOLAGET BIXIA:

”Det har förekommit negativa priser på el tidigare, bland annat i Tyskland och Danmark där det finns mycket vindkraft. Men aldrig tidigare här i Sverige.”

Matina Rosenberg, chefsanalytiker och meteorolog på elbolaget Bixia.

Vinterstorm 2019: Riskfylld upprensning efter stormen Alfrida

Under det innevarande dygnets första fyra timmar hade vi för första gången någonsin negativa elspotpriser här i Sverige. Det innebär att de svenska hushållen kunde förbruka el och få betalt för det. Anledningen var stormen Ciara som gav en hög vindkraftsproduktion samtidigt som efterfrågan på el är liten på grund av den milda vintern, enligt elbolaget Bixia. 

Elnät: Sydvästlänken försenad för 19:e gången – uppskjuten till 2020

– Det har förekommit negativa priser på el tidigare, bland annat i Tyskland och Danmark där det finns mycket vindkraft. Men aldrig tidigare här i Sverige. Det här beror på att det har installerats mycket vindkraft de senaste åren, säger Matina Rosenberg, chefsanalytiker och meteorolog på elbolaget Bixia.

Som lägst noterades ett elpris på minus 0,2 Euro/MWh mellan klockan 01 och 02 den gångna natten. 

Nollfel: Fick 400 volt i uttagen – får rätt mot elbolaget

– Negativa elpriser är ovanligt, men i takt med att det byggs fler vindkraftsanläggningar kommer det bli allt vanligare då vindkraften inte går att reglera. Det gör att det under perioder som nu blir ett kraftigt överskott på el. I bästa fall kan vi exportera överskottet till våra grannländer, men det finns fortfarande vissa flaskhalsar i nätet, förklarar Matina Rosenberg.