Logga in

Många obehöriga sökande till YH-utbildning

Publicerad
5 aug 2015, 11:02

Söktrycket är högt till yrkeshögskoleutbildningar inom elteknik. Men många som söker är inte behöriga. En projektledarutbildning som gett jobb i mer än nio av tio fall har fortfarande tomma platser.

Projektledare inom elteknik är jämte ingenjörer en efterfrågad yrkesgrupp på arbetsmarknaden. Men trots efterfrågan är alla yrkeshögskoleutbildningar som utbildar projektledare inom elteknik inte fullbelagda när höstterminen nu drar igång. På STI, Stockholms tekniska institut var det totalt 88 personer som sökte till projektledarutbildningen med 30 platser. Trots det saknas elever när utbildningen startar på måndag och skolan tar fortfarande emot nya sökande för att fylla de tomma platserna. Situationen beror beror på att många som sökt inte uppfyller kravet på två års arbetslivserfarenhet och matte B.

– Av dem som var behöriga var det många som sökte till båda våra utbildningar inom elteknik och fler av dem valde den längre utbildningen, till elkonstruktör,det säger Elin Kvarnström, marknadskommunikatör på STI.

Elinstallatören skrev tidigare om den höga efterfrågan i branschen på projektledare och att åtta av tio får jobb efter fullgjord yrkeshögskoleutbildning. I STI:s fall är siffran ännu högre. Ett år efter utbildningens slut var 94 procent av de tidigare eleverna i arbete.

– Alla våra utbildningar har startats för att företagen ser behov av den här kompetensen, säger Elin Kvarnström.

Den andra utbildningen på elteknikområdet på STI hade nästan fem sökande per plats och hade också fler behöriga sökande. 

Camups Nyköping har en distansutbildning på halvtid som också heter Projektledare Elteknik, enligt skolan så fick den utbildningen fler behöriga sökande än det fanns platser.