Kvinnor i elteknikbranschen möts om framtiden

Publicerad 8 sep 2014, 14:51

Det har blivit bättre för kvinnor i elteknikbranschen men fördomarna och problemen finns fortfarande kvar. Det blir tydligt under den konferens för kvinnor i elteknikbranschen som just nu pågår på Lidingö utanför Stockholm.

Konferensen heter just Kvinnokonferensen, och grundades av Kent Östman och Göran Söderlund, i dag pensionerade ombudsmän från Svenska Elektrikerförbundet (SEF).

Runt 40 tjejer i alla åldrar deltar under den två dagar långa konferensen. Gruppdiskussioner om framtiden som kvinna i elektrikeryrket och föreläsningar om bland annat kollektivavtal, arbetskläder och säkerhet står på agendan.

Konferensen har hållits flera gånger sedan starten, och den här gången håller Ingrid ”Ninni” Blom och Christine Svedjestrand, båda elektriker, i arrangemanget. SEF står som värd.

– Syftet med Kvinnokonferensen är att byta erfarenheter och kunskap, och för att stötta kvinnor i elteknikbranschen, säger Camilla Lodin, ombudsman på SEF, till Elinstallatören och fortsätter:

– Det är oerhört viktigt att det finns ett forum för att diskutera ofta svåra frågor som både kvinnliga elektriker och tjejer som funderar på att bli elektriker ställs inför.

Efter konferensen ska Camilla Lodin träffa Elektriska Installatörsorganisationen (EIO)

– Det finns ett samarbete mellan våra organisationer och gemensamt vi vill arbeta tillsammans när det gäller att förbättra för kvinnor i elteknikbranschen och locka fler tjejer att välja elektrikeryrket, säger hon.