Logga in

Tystnadskultur största problemet

Publicerad
25 maj 2019, 12:00
| Uppdaterad
24 feb 2021

Amanda Swedsudde insåg i och med metoo att ingen ska behöva stå ut med den jargong hon själv mött som elektriker. Som yrkeslärare utbildade hon mot kränkande jargong. Nu har hon fått 35 000 kronor från Schneiderfonden för att fortsätta arbetet.

Grattis till stipendiet, vad ska du göra med pengarna?

– Jag ska använda pengarna till att vidareutbilda mig, jag har tänkt gå en genuskurs med inriktning mot teknik och ingenjörsvetenskap.

Elinstallatörens chefredaktör: Branschen behöver öl-fria värderingar

Varför slutade du som yrkeslärare?

– Jag ville ge eleverna den bästa utbildningen och tyckte de förtjänade en lärare som var 100 procent närvarande. Samtidigt vill jag engagera mig i jämställdhetsfrågan och känner att jag kan förändra mer i min nuvarande roll.

Läs vad vi tidigare har skrivit om Amandas arbete i skolorna: Hon vill vaccinera eleverna mot machokultur.

Vad gör du om dagarna numera? 

– Jag jobbar på konsultföretaget Sweco, dels som elkonstruktör och dels med internt arbete i jämställdhetsfrågan, bland annat mot ledningsgruppen. Men också med föreläsningar via mitt eget företag, åt organisationer, företag och skolor.  

Vad är det stora problemet i dag?

– Att det saknas empati för människors olikheter. Det största problemet är tystnadskulturen. Det är få som trakasserar och trycker ner men många som låter det ske utan att säga ifrån. Det gör att en osund jargong som trycker ner människor får fortsätta. Och så blir det lätt i homogena branscher, bland annat byggbranschen.

Mer om machokultur: Knarkluder löd klottret

– Jag var med om att bli tagen på brösten, fick ovälkomna kyssar på munnen och sexistiska kommentarer. Men allra tydligast var att jag dumförklarades och förminskades.

Hur upplevde du det här själv?

– Jag var med om att bli tagen på brösten, fick ovälkomna kyssar på munnen och sexistiska kommentarer. Men allra tydligast var att jag dumförklarades och förminskades. Men jag ville vara stark och tuff, en tjej med “skinn på näsan” och aldrig vara svag så jag skakade av mig och var grov och elak tillbaka. Som en skyddsmekanism. Det var först i samband med #metoo jag förstod hur fel det var och bestämde mig för att placera skulden och skammen där den hör hemma, inte hos mig, och berätta om min egen resa.

Karolina Dahl: ”Ser jag en full kille slå sin tjej går jag emellan”

Är det killar och mäns attityder som är problemet eller att det är för få kvinnor? 

– Det hänger ihop men det stora problemet är mäns attityder och de måste förändras. Det handlar om att tillåta oss att få vara som vi vill och komma bort ifrån ”män och kvinnor” eller andra normer som låser in oss och tvingar oss att vara på ett visst sätt. Även män väljer bort branschen på grund av attityderna.

Studentflakstider: Killarna skrek åt Linneas syster: ”dra din fitta i grus”

– Även om det inte är skoltid så representerar eleverna skolan, då måste det vara med värderingar som skolorna kan stå för och därför måste de engagera sig.

Vems ansvar är det att ta tag i problemet?

– Det är allas ansvar. Arbetsgivarna måste vara tydliga med vilka värderingar som gäller och skolan har sitt ansvar. Sedan måste alla ha civilkurage att säga ifrån när gränserna passeras.

Sexuella trakasserier i branschen: Hon ofredades på julfesten

De senaste åren har det rasat debatter om sexistiskt formulerade budskap på studentflak. Vilket ansvar har lärarna i att se till att det inte sker? 

– Ett stort ansvar, skolorna kan absolut inte bara skylla på andra. Även om det inte är skoltid så representerar eleverna skolan, då måste det vara med värderingar som skolorna kan stå för och därför måste de engagera sig.

Vi närmar oss studentflakstider. Har vi nått så långt att vi slipper sexismen?

– Jag hoppas av hela mitt hjärta att vi inte får uppleva det fler gånger men tyvärr är jag inte alls säker på det.