Logga in

Stora affärer trots liten Elmässa i Umeå

Publicerad
30 aug 2019, 09:52
| Uppdaterad
24 feb 2021

”Igår kom en elansvarig från Volvo Trucks här i Umeå hit. Hans ärende var att hitta en lösning för att sätta laddstolpar på fabriksparkeringen och det var väl ingen liten affär.” Det säger Caroline Svärd på Easyfairs om Elmässan Norr som ordnades för andra gången på Nolia i Umeå.

Easyfairs Elmässa Norr i Umeå är en elmässa i fickformat. Under två dagar har knappt 2 000 besökare mött ett hundratal utställare på Nolia i Umeå. Men trots det lite mindre formatet fyller den här mässan ett viktigt syfte:

– Våra utställare har verkligen efterfrågat en mässa i Norrland. Elektriker här uppe i norra Sverige har ju inte så lätt att ta sig ner till Sydsverige, säger Caroline Svärd, på Easyfairs.

Produktnytt från Elfack 2019: Enda kabelvindan för laddning av elbilar på marknaden?

Det var för andra gången som Easyfairs ordnade en elmässa i Norrland. För två år sedan drog Elmässan i Umeå ungefär 1 500 besökare och i år kom det ytterligare något hundratal. De var ditlockade av hundratalet utställare och ett fullspäckat seminarieprogram. 

Bland utställarna talades det mer om kvalitet än kvantitet. Besöksmässigt är det här ju ingen stor mässa, men de som tog sig hit var i högsta grad motiverade att ta del av produkt- och tjänsteutbudet hos de drygt hundratalet utställarna. Caroline Svärd, ansvarig för Easyfairs elmässor menade att Umeåmässan var ”liten men naggande god”.

– Igår kom det en elansvarig från Volvo Trucks här i Umeå hit. Hans ärende var att hitta en lösning för att sätta laddstolpar på fabriksparkeringen och det var väl ingen liten affär, precis, berättade hon. 

Produktnytt från Elfack 2019: Golvvärme-termostat redo för wifi

I två av seminarierna medverkade Elinstallatörens chefredaktör Fredrik Karlsson som moderator. De handlade om hur energifrågan ska lösas i framtiden och om jämställdhet. Om energifrågan var debattörerna i stort sett överens – där efterlystes politisk långsiktighet och klara spelregler för hur elnäten ska kunna byggas ut för att klara de behov som inte minst laddandet av framtidens elbilar ska klaras av. 

När det gäller jämställdheten i elteknikbanschen rådde heller inga motsättningar. Annika Hammar från Installatörsföretagen och Ninni Blom från Elqvinnorna var rörande eniga om att det krävs attitydförändringar bland killarna i branschen för att jämna väg för den ökning av antalet kvinnliga elektriker som branschen så väl behöver.

Produktnytt från Elfack 2019: Inredning för elbilar popnitas på plats

– Vi vet att 95 procent av våra företag har svår eller mycket svårt att rekrytera folk så då räcker det inte med att bara rekrytera nya elektriker från halva befolkningen, konstaterade Annika Hammar. Hon hoppades att det ökande fokuset på klimatfrågorna ska bidra till att öka elektrikeryrkets attraktionskraft hos unga killar och tjejer.

– Att var elektriker är ju det samma som att vara en klimathjälte, sa hon.