Logga in

Kritiken mot Svanström landar högst på läsartoppen

Publicerad
20 dec 2017, 08:16
| Uppdaterad
24 feb 2021

Brinnande wagoklämmor, kränkande klotter – och Håkan Svanströms felsägning i TV4:s Fuskbyggarna. Missa inte artiklarna som lockade flest läsare under 2017.

Elektrikern Håkan Svanström sa fel om jordfelsbrytare i höstens säsongspremiär av Fuskbyggarna i TV4. Felsägningen väckte starka känslor, och Svanström fick hård kritik på sociala medier. En vecka efter programmet bemöter han kritiken i en intervju i Elinstallatören. Den artikeln fick flest läsare på tidningens sajt under 2017.

Här är hela årets 10-i-topp-lista:

1 Svanström svarar på kritiken mot Fuskbyggarna
Kändiselektriker Håkan Svanström kritiserades efter en felsägning om jordfelsbrytare i TV4:s Fuskbyggarna. Här svarar han på kritiken.

2 Efter ljusbågeolyckan: De bara skyller på varandra
Platschefen gav intrycket att det var riskfritt att gå in i transformatorrummet och foga. Men Gustav Östermyr blev jordledning för en 20 kV transformator. 

3 Knarkluder löd klottret
”Knarkluder”, ”fitta” och ”kärring”. Installationselektrikern Karolina Dahl på Caverion protesterade mot klottret på byggarbetsplatsers toaletter. Några månader senare belönades hon med Isabellestipendiet för sitt civilkurage.

4 Oenighet om varför wagoklämmor brinner
Brända toppklämmor, populärt kallade Wagoklämmor, dyker gång efter annan upp i facebookgruppen Elfel. “Handhavandefel” säger Wagos vd, men brand­utredaren Michael Steen är kritisk.

5 Skippar elnätet med bränsleceller i källaren
Han tillverkar vätgas på sommaren – och klarar vintern med bränsleceller i källaren. Möt Hans-Olof Nilsson utanför Göteborg som inte bara varit elektriker i huset utan även rörläggare, ventilationsgubbe, datagubbe och isolerare.

6 Här är hela listan på elfelen i Nybrovillan
Det blev en diger lista med anmärkningar vid besiktningen av elinstallationerna i en nyrenoverad villa utanför Nybro.

7 SVT om fulelen i Det sitter i väggarna
SVT:s ”Det sitter i väggarna” får stark kritik: “Tittarna får intrycket att det är ok att sätta upp nya strömbrytare och kablar själv. Det är mycket allvarligt”, säger Örjan Borgström på EUU, Elbranschens utvecklings- och utbildningscenter.

8 Därför får Svanström så mycket stryk
Kändiselektrikern Håkan Svanström fick skäll efter två program av TV4:s Fuskbyggarna. Elinstallatörens Henrik Sannesson listar 5 skäl till att elteknikbranschens klarast lysande stjärna blev ett legitimt mål i sociala medier.

9 Därför blev han av med behörigheten
Elstudion återvänder till Vallentuna där Hanna och Ronnys villa ser ut som en schweizerost efter att elen har fått göras om. Deras historia gav upphov till ramaskri i elteknikbranschen, och efterspelet ledde till att den ansvariga elinstallatören fick sin svenska behörighet återkallad.

10 Nyrenoverad villa full av elfel
Maria Eguiguren i Kalmar var jätteglad över att äntligen ha hittat ett fint fritidshus. Men när hon skulle flytta in hade elinstallationerna stora brister. Felaktig kabeldragning och förbikopplade huvudsäkringar gjorde huset livsfarligt att bo i. Nu är allt åtgärdat — men säljaren vägrar ersätta dem för kostnaderna.