Logga in

Därför smög Nordbygg tillbaka alkoholen

Publicerad
22 maj 2019, 16:16

Branschen behöver öl-fria värderingar skrev Elinstallatörens chefredaktör i en åsiktstext förra veckan. Men kan en branschmässa verkligen ta bort alkoholen? Nordbygg gjorde just det 2016 men förra året var den tillbaka igen – typ.

– Vi har inget emot att man tar ett glas öl eller vin, men när det blev uppenbart att för många hade druckit för mycket, då var vi tvungna vi göra något.

Det säger Peter Söderberg, chef för Nordbygg – mässan för bygg, VVS- och fastighetsbranschen. Han berättar att hans eget besök på Elfack i år visade att problemet finns även där. Själv tog han morgontåget från Stockholm till Göteborg, likt många mässbesökare.

– Redan vid Södertälje ropade de ut i högtalarna att man inte fick dricka medhavd alkohol på tåget.

Affärschefen svarar på kritiken om öl-gäng på Elfack: ”Om alkoholförbud är lösningen kan man låta vara osagt”

– Vi vill ju inte ha någon slags förbudsmentalitet, allt handlar om balans. Utställarna respekterade regeln och besökarna blev inte på fyllan på samma vis som tidigare.

Peter Söderberg, chef för Nordbygg

För Nordbyggs räkning beslutade man redan 2016 att mässan skulle införa ett alkoholförbud. Då hade många utställare i flera år klagat på att många av besökarna var för berusade. Å ena sidan vill utställare inte betala stora summor för att visa upp sina senaste produkter och göra affärer i ett fylleslag. Å andra sidan fanns också en oro bland utställarna att beslutet skulle skrämma bort kunder.

Läs också: Jämställdhet och snabb klamring prisas

– Men, många blev nöjda och tyckte att kvaliteten på besöken i montrarna blev en helt annan. Det var påtagligt att vi gjorde rätt, berättar Peter Söderberg.

Andra problem på mässor: Ordföranden om KNX lättklädda dansshow

Han upplever att beslutet låg helt rätt i tid – det är numera självklart att man inte dricker på arbetstid. Så om det var succé, varför backade man då på beslutet och tillät alkoholservering igen på Nordbygg 2018? När det inte fanns någon öl i montrarna lämnade många besökare mässhallen på eftermiddagen för att gå ut och sätta sig på en bar i stället. Förra året tillät därför mässan utskänkning i montrarna från och med klockan 15:30 på eftermiddagen.

– Vi vill ju inte ha någon slags förbudsmentalitet, allt handlar om balans. Utställarna respekterade regeln och besökarna blev inte på fyllan på samma vis som tidigare.

– Vi vill ju inte ha någon slags förbudsmentalitet, allt handlar om balans. Utställarna respekterade regeln och besökarna blev inte på fyllan på samma vis som tidigare.

”Privilegierade vita män hör av sig och förstår inte problemet”

Många höjdare i branschen har delat Fredriks Karlsson text från förra veckan och i kommentarerna på Facebook får han också medhåll. En kvinna skriver så här om varför 2013 blev hennes sista år på Elfack:

”Jag fick pressa in det i schemat och kom dit en morgon i slutet av veckan. Gick direkt till montern där jag ville diskutera lite med en säljare jag känner sedan förr. Säljaren möter mig, hälsar glatt och jag ryggar tillbaka av andedräkten och erbjuder snabbt ett minttuggummi för att slippa stanken av gammal fylla […] jag gick ett varv men kände bara avsmak för hela tillställningen som andades trötthet och bakfylla.”