Ljust för solenergi i Västernorrland

Publicerad 12 jun 2014, 12:39

Landstinget i Västernorrland ska låta installera solcellspaneler för sju miljoner kronor på sjukhustaken i Örnsköldsvik och i Sundsvall. Panelerna får en sammanlagd yta på 2 200 kvadratmeter och ska bland annat bidra till att sjukhuset i Sundsvall kyls med 100 procent förnybar energi.

Sedan tidigare finns 350 kvadratmeter solcellspaneler på Sollefteå sjukhus. Och satsningen på solceller kommer att fortsätta de kommande åren.

– Våra politiker har beslutat om 8 000 kvadratmeter solceller inom Landstinget i Västernorrland fram till år 2019. Så utbyggnaden kommer att fortsätta med minst 5 000 kvm meter till, säger Olle Bertilsson miljöchef på Landstinget, till Sveriges Radio.

På länssjukhuset i Sundsvall byggde man för några år sedan en snökyleanläggning för att kunna kyla sjukhuslokalerna energieffektivt. Med solcellspanelerna kommer pumparna till anläggningen att kunna drivas med egen el.

– Det kommer att innebära att vi kyler hela sjukhuset i Sundsvall med 100 procent förnybar energi. Det är sådana lösningar samhället behöver, säger Olle Bertilsson.

Solcellsanläggningarna ska stå klara i november.