Krångel kan minska intresset för egen el

Publicerad 5 maj 2014, 11:07

Från och med den 1 juli blir skatten lägre för dem som producerar egen el, och det blir även möjligt att sälja överskottet. Men nu varnar branschorganisationen Svensk Energi för att reformen är för krånglig. Dessutom kritiseras det budskap från skatteutskottet som nyligen antydde att överskottselen istället ska ges bort till nätägaren.

Elinstallatören har tidigare rapporterat att villaägare som skaffar solceller på taket eller eget vindkraftverk kan tjäna runt 18 000 kronor om året med de nya reglerna. Dessutom visade en undersökning i förra veckan att en av fem svenska husägare funderar på att satsa på egenproducerad el de närmaste fem åren.

Och från och med den 1 juli i år har den som producerar egen el rätt till skatteavdrag på 60 öre per kilowattimme. Men för att sälja den el som man inte själv behöver krävs bland annat registrering för moms och näringsverksamhet. Det är detta som Svensk Energi är kritisk till.

– Reglerna är för krångliga för att hushållen ska tycka att försäljningen av överskottsel är värd besväret, och det i sin tur kan leda till att den skänks bort till det företag som äger elnätet. Jag tycker att mikroproducenter borde behandlas mer som hobbyaktörer, och inte behöva hamna i en skattesnurra där man måste betala för så små belopp, säger Kjell Jansson, vd på Svensk Energi.

Enligt honom kan kombinationen av kostnaderna för utrustningen och de nya, krångliga reglerna, minska intresset för egen elproduktion.

Att producera sin egen el kräver dock varken registrering för moms eller näringsverksamhet.