Logga in

Två år med DCL: ”Det finns bara en sak som är bra”

Publicerad
20 maj 2021, 09:39
| Uppdaterad
4 jun 2021

Innan DCL blev standard i Sverige 1 april 2019 fanns en farhåga bland elektriker att det skulle bli svårare att testa dem jämfört med svenska lamputtag — och det blev det.

Jordade lamputtag hade funnits i Sverige i många år som en nationellt standardiserad produkt. De ersattes 1 april 2019 med DCL som kommit in i EU:s lågspänningsdirektiv. Två år senare finns inga gamla svenska lamputtag att köpa för den som skulle vilja ha dem installerade i ett äldre hus. För all nyproduktion är det lag på DCL. Men elinstallationsbranschen är inte överförtjust i de nya uttagen. En tråd i Facebookgruppen ”Inget Elfel, men…” frågar en elektriker hur man bäst funktionstestar DCL-uttag och det visar sig att det är många som byggt egna lösningar.

Vad betyder ens DCL? Testa dina kunskaper!
Quiz: Har du koll på nya lampdonen?

En farhåga som blev sann (artikel från 2018)
Spänningsprovare passar inte i de nya lamputtagen

Tobias Linde

– Problemet med DCL är att du inte kan använda ett vanligt mätinstrument eftersom hålen för stiften på DCL-proppen är så små att man riskerar att bända plasten i kanten om man kör in sin spänningsprovare där.

– Jag sätter en DCL-stickpropp, som jag tagit bort dragavlastningen ifrån, på ett vp-rör med en kabel i. Då kan jag både kontrollera funktionen och kontinuitetstesta jorden. Även om det inte är ett godkänt mätinstrument i sig anser jag att det är en fullgod prövning, säger Tobias Linde, auktoriserad elinstallatör och projektledare på Elovent i Kalmar.

Han deltog inte i diskussionen på Facebook men likt många som gjorde det har han en egentillverkad provanordning för att funktionstesta DCL-uttag.

Tobias Lindes testare.

En av de som deltog i tråden på Facebook är fastighetsskötaren Kim Grewell som kopplat samman en DCL-stickpropp, en kabel och en schukokontakt för att enkelt kunna använda en uttagsstestare.

Så länge man har gjort en anordning som uppfyller elinstallationsreglerna går det bra. Det kan till och med vara säkrare att göra så eftersom en DCL-stickpropp får bättre kontakt i uttaget än en spänningsprovare. Dessutom får man väga det mot att stå på en stege med de riskmoment som finns i det.

Fredrik Byström Sjödin, Elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen.
Kim Grewell

– Vi gör inga installationer själva men om folk felanmäler måste vi kunna avgöra om det är kundens lampa eller uttaget det är fel på innan vi kontakter en elektriker, säger Kim Grewell.

I de 300 lägenheter som han ansvarar för på Övikshem i Örnsköldsvik sitter DCL-uttag som har själva uttagsbrunnen bakom en lucka på sidan av takuttaget. När de sitter monterade i taket är det dessutom svårt att se in i uttaget.

— Det känns inte som ett säkert sätt att mäta på. Det är svårt att komma åt och det är inte omöjligt att man kortsluter blecken inne i uttaget med spetsen på spänningsprovaren, säger Kim Grewell.

Tobias Linde på Elovent tycker att det mesta blivit sämre med DCL jämfört med de gamla svenska lamputtagen.

Det är lite som med striden mellan de gamla videoformaten VHS och Betamax på 80-talet. Betamax var bättre men VHS vann ändå.

Fredrik Byström Sjödin

— Det finns bara en sak som är bra och det är att lampstickproppen är lättare att få till så att det ser snyggt ut. Förutom det är det mest negativt. De bygger mer i takdosan, det är svårare att kontinuitetsmäta och det är jobbigare för kunderna eftersom de inte har DCL på sina lampor. Jag har stått många gånger och kopplat på stickproppar åt kunder som ren goodwill, säger Tobias Linde.

Det är flera i tråden på Facebook som hittat på samma lösning för att kunna funktionstesta och kontinuitetsmäta från golvet. Men är det här ett godkänt sätt att arbeta på? Eller är det bättre att flytta runt en stege och använda spänningsprovare direkt i uttagen? Vi ställer den frågan till Installatörsföretagens elsäkerhetsexpert Fredrik Byström Sjödin.

Elläraren tipsar:
Kolla in sex fiffiga prylar elektrikern fixar i 3D-skrivaren

Fredrik Byström Sjödin

— Så länge man har gjort en anordning som uppfyller elinstallationsreglerna går det bra. Det kan till och med vara säkrare att göra så eftersom en DCL-stickpropp får bättre kontakt i uttaget än en spänningsprovare. Dessutom får man väga det mot att stå på en stege med de riskmoment som finns i det, utöver att man riskerar att förstöra plasten i uttaget för att det är svårt att få in mätinstrumentet, säger Fredrik Byström Sjödin.

Å andra sidan tycker han att den anordning man själv tillverkar också måste kontrolleras för att man ska kunna förlita sig på att mätningen blir rätt.

— Du ska ha en rutin att testa själva sladden innan du använder den för att testa lampdon. Och du ska ha dragavlastning så att du inte rycker stickproppen ur sladden.

Det verkar inte som att branschen är förtjust i DCL direkt?

— Det är stökigt att testa DCL. Det är lite som med striden mellan de gamla videoformaten VHS och Betamax på 80-talet. Betamax var bättre men VHS vann ändå. Den svenska lampproppen var bättre, men vi får acceptera DCL och göra det bästa av situationen. Förr eller senare kommer någon professionell aktör lösa det här med mätningen, säger Fredrik Byström Sjödin.