Imtech moderniserar kärnkraftverk

Publicerad 21 maj 2014, 13:24

Den tredje reaktorn på kärnkraftverket i Oskarshamn ska moderniseras och då har Imtech 130 specialutbildade montörer på plats. Säkerheten ska förbättras ytterligare och kärnkraftverkets tekniska livslängd ska utökas. Men för Imtech sker de största uppgifterna i reaktorinneslutningen, där elteknikföretaget ska byta ut alla kablar och elektriska skalgenomföringar.

Kärnkraftverket består av tre reaktorer. Den första började byggas 1966 och var Sveriges första reaktor i kommersiellt bruk när den invigdes 1972. De andra två reaktorerna invigdes 1974 och 1985.

– Vi var med redan på 1960-talet och har under årens lopp haft återkommande uppdrag. Det har
gett oss stor erfarenhet av installationer på kärnkraftverk, vilket tillsammans med våra resurser och rätt kompetens var en viktig anledning till att vi fick uppdraget, säger Imtechs kundansvarige Martin Jarl, filialchef vid Imtech Elteknik i Norrköping, i ett pressmeddelande.

För kunden innebär moderniseringen att anläggningen kan leverera säker el i minst 30 år. Totalt ska cirka 1 500 kablar bytas ut och alla elektriska skalgenomföringar ska uppgraderas med nya moduler och ett nytt läckageövervakningssystem. Ett stort antal komponenter och kopplingslådor ska också bytas och allt elektriskt och mekaniskt arbete verifieras.

Både Imtech Elteknik och Imtech VS-teknik är delaktiga i projektet. Ordersumman ligger på runt 22 miljoner kronor. Arbetet pågår fram till midsommar.