Logga in

Brist på elektriker hot mot sol­celler, ladd­infrastruk­tur och energieffektivisering

Publicerad
13 jun 2019, 09:52

Regeringens klimatmål innebär nollutsläpp av växthusgaser år 2045. I går presenterade Installatörsföretagen en rapport i riksdagen som visar att kompetensbristen i branschen hotar målet.

Förutsättningarna för att klara klimatomställningen i Sverige bygger i mycket hög grad på kraftigt minskade utsläpp från industrin och från inrikes transporter. Det förlitar sig i sin tur på elektrifiering och energieffektivisering.

Läs mer: ”Världens säkraste” solcellsbatteri som brann i Örebroskola

– Klimatomställningen är möjlig att genomföra. Det hänger dock på att yrkesskickliga installatörer kan planera, projektleda och utföra jobbet. Vi vill att regeringen tar ett helhetsgrepp om klimatfrågan och gör kompetensförsörjningen till en del av den samlade klimatstrategin, säger Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen.

Läs mer: Johan sparade pengar på att välja solceller som ser ut som ett vanligt tak

Utan fler installatö­rer, från montörsnivå till medarbetare med spetskompetens, så riskerar satsningar på sol­celler, ladd­infrastruk­tur och energieffektivisering av fastigheter att gå om intet. Samtidigt behövs också en utveckling av spets­kompetensen i branschen. Företagens vassaste medarbetare behöver lära sig nya tekniker, och få med sig hela företaget i omställningen.

Läs mer: Nu fixar off grid-macken sin egen vätgas

– Det blir uppenbart hur viktigt det är att olika departement, utskott och branscher pratar ihop sig med varandra för att kunna genomföra klimatomställningen. Frågan berör alla. Preliminära siffror visar att utsläppen i Sverige ökade förra året – så det är dags att ta tag i frågan på riktigt, och då bör utbildningsfrågorna vara med från början, det sade Amanda Rafter Ekenman, chef för Kompetensförsörjning på Installatörsföretagen, efter gårdagens presentation i riksdagen.

Läs mer: Solcellerna kopplades in – och elanläggningen löpte amok