Logga in

Brand och solpaneler – ny risk för brandförsvaret

Publicerad
18 mar 2024, 06:45
| Uppdaterad
20 mar 2024

Eld och rök i all ära – nu har även elchock blivit en risk inom brandbekämpning. Brandkåren i Vällingby är specialister på takbränder. Det här lärde de sig under en utbildningsdag om solceller och brand.

Utbildaren Gustav Wirström hos Svea Solar Training Center i Sollentuna knackar lätt på ett plåttak med färdiga infästningar för solceller. Gruppen med brandmän från Storstockholms brandförsvar i Vällingby lyssnar uppmärksamt när han berättar om olika tak och installationer.

”Vi vill informera så att de vet hur vi jobbar och vilka risker som finns. Sedan blir det upp till dem att utvärdera vad de ska göra med kunskaperna.”

Gustav Wirström, svea solar

Vill lära mer:
”Om jag inte vet vad jag ska göra får det brinna upp”

Läs också:
Vet du vilka elfel som är vanligast när solceller brinner?

Gustav Wirström

– Om det börjar brinna här kan kablar gå sönder och hela taket bli strömförande. Det är kanske den största risken för er, säger Gustav Wirström.

När solcellerna blir fler på svenska hustak innebär det nya risker för brandförsvaret vid insatser. Vällingby brandstation är specialiserad på släckning av takbränder och tyckte att det var en bra idé att boka utbildning för sina drygt 30 brandmän.

– Än så länge har inte jag varit med om någon brand med solceller, men det kommer ju att inträffa. Det är bara en tidsfråga, säger styrkeledare Martin Josefsson.

Under utbildningsdagen får brandmännen bland annat öva på att demontera solpaneler från ett tak inne i träningscentret. Att plocka bort solceller kan vara viktigt i vissa situationer. Till exempel om släckningen kräver att man tar upp hål i taket för att ventilera ut brandgaser.

Martin Josefsson

– I första hand kommer vi nog försöka hitta andra lösningar än att ta bort solpanelerna, som att jobba på andra sidan taket. Men det är bra att känna till hur man gör, säger Martin Josefsson.

Dagen i träningscentret har startat i klassrummet med en teorigenomgång – grundläggande elsäkerhet kring solceller, om optimerat och strängoptimerat samt information om Svea Solars servicerutin.

Därefter får brandmännen sätta på sig säkerhetssele och kliva upp på taket.

Här är de fem viktiga steg som de behöver lägga på minnet:

  1. Vid ankomst till huset som brinner – ta reda på var växelriktaren sitter och slå av AC-brytaren.
  2. Vänta en stund, fem till tio minuter, tills solelproduktionen går ner och slå sedan av DC-brytaren på växelriktaren.
  3. Koppla ur vid växelriktaren och kontrollmät att spänningen minskat i kablaget. Sedan är det okej att gå upp till solcellerna på taket.
  4. Solcellerna producerar el så länge de exponeras för dags- eller månljus. Därför kan det vara bra att täcka över dem med något.
  5. Klipp buntbanden som håller fast kablagen, dra isär kontakterna, skruva loss panelerna och flytta undan dem.

Brandmännen (enbart män) som deltar denna dag verkar gilla övningarna. ”Man känner sig lite som spider-man” säger en deltagare som vill vara anonym. Han passar på att göra ett medskick till byggare och installatörer:

– Det är bra om ni läser vägledningen som brandförsvaret presenterade 2022, om säkerhetshöjande åtgärder. Om installationen gjorts fel, elektroniken tryckts igenom tätskikt och fel grejer använts kan det bli farligt för oss, säger han.

Utbildaren Gustav Wirström är nöjd med dagens grupp. De var engagerade och ställde många frågor.

– Lite överraskande var frågan om ifall månljus genererar el. Det är ju reflekterat solljus och kan vara starkt ibland. Men jag vet inte exakt hur mycket el det ger. Det vet nog bara någon forskare, säger han.

Alla detaljer om vad brandförsvaret ska göra vid till exempel brand i en vindsvåning med solceller kan inte Svea Solar lära ut. Målet är att öka kunskapen om solinstallationer.

– Vi vill informera så att de vet hur vi jobbar och vilka risker som finns. Sedan blir det upp till dem att utvärdera vad de ska göra med kunskaperna, säger Gustav Wirström.

Läs också:
Fem råd för att lyckas med solcellskontakter