Logga in

Johan anmälde vården efter olycka med hushållsel

Publicerad
27 nov 2018, 06:00

När distributionselektrikern Johan Pettersson för tredje gången hörde en läkare förminska en strömgenomgång med lågspänning bestämde han sig för göra en anmälan.

– När läkaren kom in i rummet på akuten skrattade han lite och tittade lite snabbt på hennes hand och arm genom lucka i receptionen. Är det vanlig hushållsel? frågade han. Hör av dig om det blir värre!

Så anmäler du vården och vart du ska vända dig

”Läkaren sa till min sambo att el bara är farligt om det är starkström eller farlig industriel. När jag sa att hushållsel är just starkström märktes det att läkaren faktiskt inte hade koll.”

Johan Pettersson, distributionselektriker på Mälarenergi. 

TV4-läkaren står fast vid sitt ord: ”Åk inte in”

Så beskriver Johan Pettersson en händelse i början av november när hans sambo hade varit med om en strömgenomgång på sitt jobb. Paret åkte in till akutmottagningen i Köping på kvällen den 8 november. Johan, som jobbar som distributionselektriker, har själv sökt akutvård för strömgenongång med lågspänning två gånger tidigare. Därför var han beredd på att få ett nonchalant bemötande och på att det inte var säkert att vården skulle följa sina egna riktlinjer för vård efter strömgenomgång.

Läsarnas berättelser: ”Då frågade jag varför man man installerar jordfelsbrytare”

– Läkaren sa till min sambo att el bara är farligt om det är starkström eller farlig industriel. När jag sa att hushållsel är just starkström märktes det att läkaren faktiskt inte hade koll. Han kollade henne lite snabb genom luckan på reception och besöket blev inte ens antecknat i hennes journal.

Jag vägrade gå från akutmottagningen och han fick till slut ge med sig efter att vår elsäkerhetssamordnare hade blandat sig i.

Det händer i cellerna vid strömgenomgång: Därför uppstår skador långt efter elolyckor

När Johan förra sommaren var inne på akuten i Köping för egen del hamnade han i argumentation med läkaren, som inte alls tyckte om att bli ifrågasatt.

– Han tyckte det var onödigt att utföra de prover som braschen säger att man bör göra trots att jag visade ett kort från min arbetsgivare där allt framgår. Jag vägrade gå från akutmottagningen och han fick till slut ge med sig efter att vår elsäkerhetssamordnare hade blandat sig i.

På grund av sina tidigare erfarenheter av vårdens bemötande var Johan mer påstridig nu när sambon var med om sin olycka. Han insisterade på att hon skulle bli ordentligt undersökt.

10-åriga Julia drabbades när laddare gick sönder: 112 ville inte skicka ambulans

– Min sambo tyckte att situationen blev obekväm. Hon hade ingen lust att sitta på akuten hela natten och vänta på en undersökning som läkarna själva sa inte behövdes.

Det slutade med att de lämnade sjukhuset och åkte hem. Johan Pettersson anmälde sambons olycka till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, men de valde att inte ta upp ärendet. De anser att mottagningen inte har fått tillräckligt med tid på sig att svara. Nu väntar Johan på svar från Patientnämnden. För honom handlar det här om att inte fler – elektriker och privatpersoner – ska få odiagnosticerade följdproblem efter strömgenomgång.

Landstinget pudlar efter att två sjuksköterskor sa att hushållsel är ofarligt.

– Efter min egen incident förra sommaren blev vi från Mälarenergi inbjudna av landstinget för att informera dem om elolyckor. Ändå skedde det här igen, på samma ställe.